spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateFostul primar Mihăiță Troacă, trimis în judecată de DNA într-o afacere necurată...

    Fostul primar Mihăiță Troacă, trimis în judecată de DNA într-o afacere necurată regizată de ex edilul orașului Baia Aramă

    Fostul primar al comunei Padeș, Mihăiță Troacă, fostul viceprimar al localității, Ion Băloi, actualul secretar al Primăriei Padeș, Ion Argintaru, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru că au ajutat cu eliberarea de acte false mai multe persoane să intre, în mod necuvenit, în posesia unei sume de aproape 600.000 de lei de la APIA Mehedinți, subvenție pentru zeci de hectare de terenuri pe care în realitate nu dețineau legal. „Creierul“ acestei afaceri, consider, procurorii DNA, ar fi Nistor Buican Paulescu, fost primar al orașului Baia de Aramă, din județul Mehedinți.

    Procurorii anticorupție susțin că Nistor Buican  Paulescu, Ilona Guran Codruța, fiica fostului primar al orașului Baia de Aramă, Claudiu Ilie Nicolescu, nepot al fostului primar al comunie Padeș, Cosmin Băloi și Adrian Ordeanu  au încasat necuvenit subvenții acordate din fondurile europene pentru suprafețe de terenuri.

    Complicii fostului primar de la Baia de Aramă

    „Băloi Ion în calitate de persoană viceprimar în perioada 2011-2012, și în calitate de referent agricol în perioada 2012-2016 a întocmit/ semnat adeverințe, în care au fost inserate mențiuni nereale, alături de inculpații TROACĂ MIHĂIȚĂ GABRIEL –primar în perioada 2012-2016, ARGINTARU NIȚĂ – secretar în perioada 2011-2016, în care au fost inserate mențiuni nereale, în sensul că inculpații GURAN CODRUȚA ILONA, NICOLESCU ILIE CLAUDIU, BĂLOI COSMIN ȘI ORDEANU ADRIAN sunt proprietari /arendași ai terenului revendicat de către defunctul (…) și astfel i-au ajutat să obțină în mod nejustificat sprijin pe suprafețele solicitate la APIA Motru. (…) Inculpatul CURELEA GHEORGHE a întocmit în fals un Raport de expertiză, cunoscând că va fi folosit la revendicarea unui unei suprafețe de teren aflată pe raza administrativ teritorială a comunei Padeș, jud. Gorj și a semnat două hărți ortoplanuri cunoscând că mențiunile nu sunt reale“, se arată în rechizitoriul DNA.

    Fostul primar a pierdut în instanțele de judecată

    Fostul primar a încerat în instanțele de judecată să i se reconstituie dreptul de proprietate, pe care pretindea că a moștenit-o, dar nu a avut câștig de cauză.

    „În timp ce (…) avea în derulare procesul civil, pe rolul Judecătoriei Baia de Aramă, pentru reconstituirea suprafeței de teren în calitate de moștenitor al defunctului (…), inculpatul PAULESCU BUICAN NISTOR întreprinde demersuri împreună cu fiica sa, inculpata GURAN CODRUȚA ILONA la Primăria comunei Padeș, județul Gorj, unde îi determină pe inculpații ARGINTARU NIȚĂ – secretar, BĂLOI ION viceprimar și STOICĂNEL HARALAMBIE – referent agricol, să fie de acord să îi deschidă poziție de rol în registrul agricol al satului Cerna Sat, comuna Padeș, jud. Gorj, fapt cu care sunt de acord, și în primăvara anului 2011 îi eliberează și adeverință la solicitarea inculpatei GURAN CODRUȚA ILONA, precum că figurează cu suprafața de 46,25 ha teren pășuni alpine pe raza comunei în calitate de proprietar“, arată anchetatorii.

    Subvenții nemeritate pentru 100 de hectare

    Suprafața de teren pentru care a a fost acordată subvenție a crescut, apoi, la aproape 100 de hectare, ca urmare a actelor emise de Primăria Padeș. „TROACĂ MIHĂIȚĂ GABRIEL, ARGINTARU NIȚĂ și BĂLOI ION au fost de acord să fie deschise poziție de rol atât lui (…), dar și inculpaților BĂLOI COSMIN și ORDEANU ADRIAN, în calitate de arendatori și, în perioada 2013-2015, au eliberat cu bună știință adeverințe inculpaților GURAN CODRUȚA ILONA, NICOLESCU ILIE CLAUDIU COSMIN și ORDEANU ADRIAN, în care au atestat în fals că sunt arendași și utilizează suprafața totală de 96,25 ha, defalcată pentru fiecare inculpat în parte, ajutându-i pe inculpați să obțină subvenții pe suprafață de la unitățile competente ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în baza documentelor false depuse la dosarele cererilor unice de plată pe suprafață constituite la nivelul APIA centrul Local Motru, Baia de Aramă și Centrul Județean Mehedinți“, se mai precizează în rechizitoriu.

    Dosarul în care 11 inculpați sunt judecați la Tribunalul Gorj pentru următoarele infracțiuni: folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, instigare la fals intelectual în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată,în formă continuată, fals intelectual, uz de fals. O parte dintre ei au mai fost judecați în alte dosare care priveau tot fraude cu subvenții, iar Mihăiță Troacă pentru evaziune fiscală și conducere fără permis.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: