Acasa / Headlines / Îngheţată prăjită şi caracatiţă coaptă în buricul târgului

Îngheţată prăjită şi caracatiţă coaptă în buricul târgului

Atunci când intri în restaurantul lui Cosmin Rotaru ai impresia că toate simbolurile chinezeşti sunt acolo pentru tine. De la beţişoarele specifice, până la mobilier sau mai mult decât atât la muzică, restaurantul chinezesc care s-a deschis încă din martie în buricul târgului încearcă să te transpună, pe tine, ca şi client, în atmosfera Chinei, o atmosferă calmă, tăcută, cu mâncăruri din cele mai sănătoase, gătite de oameni specializaţi în domeniu. Din păcate însă, gorjenii, sunt prea reticenţi pentru a savura mâncarea chinezească. Sunt prea puţini cei care calcă pragul restaurantului, pentru că fie nu ştiu de locaţie, fie, spune administratorul afacerii, îşi imaginează că acolo „se servesc şerpi şi alte vietăţi ‘deosebite’ ”.

Au plecat din Petroşani cu gândul de a deschide o afacere în buricul Târgu-Jiului, o afacere care ar putea să treacă dincolo de „normalitatea” cotidiană şi să îi facă pe gorjeni să guste din preparate inedite, gătite după sprânceană. Însă, aici bariera a venit în momentul în care au aflat de reticenţa gorjenilor pentru astfel de „afaceri”. Familia Rotaru din Petroşani şi-a deschia în martie, chiar în centrul Târgu-Jiului, un restaurant chinezesc, un restaurant unde bunul gust primează. Au luat-o de la zero fascinaţi fiind de ideea de afacere a unei chinezoaice, prietenă de familie, care îşi deschisese un restaurant chinezesc în România. Pentru familia Rotaru, la momentul acela Târgu-Jiul părea un oraş ofertant. „Am deschis în martie restaurantul. Ideea a fost în mare a părinţilor mei, au avut ei prietenă chinezoaică, ea având un restaurant chinezesc, la fel mâncarea a fost una foarte bună. Această mâncare chinezească nu îngraşe, nu conţine grăsimi, e pur şi simplu piept de pui pregătit într-un anumit stil, sau alte mâncăruri cât se poate de naturale. În Petroşani este în momentul de faţă un restaurant chinezesc. Târgu-Jiul mi s-a părut altfel, mi s-au părut oameni diferiţi, cu mentalitate diferită, care pot accepta uşor felurile acestea de mâncare. Este un oraş ofertant aş spune”, a spus administratorul restaurantului chinezesc, Cosmin Rotaru.

Gorjenii, foarte reticenţi când aud de mâncare chinezească

Restaurantul chinezesc este la un pas de complexul Parâng, chiar în centrul oraşului. Denumirea „Puterea Dragonului” te fascinează încă din primele momente. Simbolurile chinezeşti te întâmpină încă de la intrare iar roşul puternic predomină. De la beţişoarele specifice, până la mobilier sau mai mult decât atât la muzică, restaurantul chinezesc încearcă să te transpună, pe tine, ca şi client, în atmosfera Chinei, o atmosferă calmă, tăcută, cu mâncăruri din cele mai sănătoase, gătite de oameni specializaţi în domeniu. Cu toate acestea, se pare, potrivit administratorului restaurantului, gorjenii sunt foarte reticenţi când aud de mâncarea cu specific chinezesc. „Sunt foarte reticenţi când aud de restaurant chinezesc toţi se gândesc că avem şerpi sau alte animale, eu ştiu, deosebite. Nu avem aşa ceva, avem carne de pui, porc, vită, raţă, creveţi, caracatiţă, nici de cum şerpi. Sunt pregătite în aşa fel încât să fie foarte gustoase, să aibă un gust specific, sosurile, felul în care sunt gătite, sunt mâncăruri aparte, sunt mâncăruri plăcute, speciale”, a adăugat Cosmin Rotaru. Din fericire, există şi clienţi care savurează din plin această mâncare. „Avem clienţi fideli, care vin poate odată la două zile, care au masa lor, felul lor preferat de mâncare”, a spus optimist şeful restaurantului.

Mâncarea, gătită ca la carte de un bucătar chinez

MasterChef-ul restaurantului chinezesc este după cum scrie cartea, un bucătar chinez, care are cetăţenie română. A venit din China să gătească pentru români şi acum ţara noastră la fascinat atât de tare încât a decis să rămână aici. „De bucătărie se ocupă un bucătar din China, un bucătar cu diplomă. Toată viaţa lui a gătit în China, a venit în România de câţiva ani de zile, are cetăţenie română. Clienţilor li se explică atunci când vin cine le găteşte, cum le găteşte, ideea este să se simtă ca şi acasă. E normal ca un client să vină de plăcere, nu doar pentru mâncare, trebuie să fie şi ambianţă. Bucătarul nostru încearcă să pună, în fiecare fel de mâncare, un strop de dragoste. E o mâncare specială şi fiecare fel are povestea lui. Arta de a găti se transpune cu totul aici, în lăcaşul lui, al bucătarului din restaurantul meu”, a mai spus Cosmin. Meniul este din cel mai diversificat: fructe de mare, spaghete, carne de pui cu ciuperci chinezeşti, cu ananas, caracatiţă, îngheţată prăjită, fructe chinezeşti, raţă coaptă, peşte de baltă prăjit şi alte bunătăţuri. Cât priveşte preţurile nu mai este nimic de spus. Acestea sunt unele foarte accesibile şi pentru a veni în sprijinul clienţilor, restaurantul are oferte peste oferte. „Preţurile sunt accesibile, o porţie de spaghete, cu pui, undeva la 11 lei, o porţie foarte mare. Se aduc şi tacâmuri, însă principal este să mănânci cu beţişoarele. Oamenilor care nu ştiu că mănânce cu beţişoarele chinezeşti li se explică cum anume se folosesc. Din această cauză suntem aici”, a adăugat administratorul restaurantului chinezesc. Gorjenii, curioşi să încerce delicatesele acestui restaurant sunt invitaţi să o facă, pentru că sigur, nu vor regreta. Aceştia sunt aşteptaţi oricând să guste din lumea Chinei, o lume aparte, cu mâncare aparte, o mâncare specială, aşa cum spunea Cosmin Rotaru.

Un comentariu

  1. Foarte interesant. Pana acum 1 ora nu stiam ca exista asa ceva in Tg – Jiu. Ma rog, foarte multe nu exista dar la asa ceva nu ma asteptam. Pacat ca oamenii sunt  “incuiati” ca sa zic asa. Mancarea chinezeasca preparata ca la carte este foarte buna si destul de dietetica. 
    Frumos material si la mai multe ! 

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*