spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesRinocerul lânos a băgat spaima în gorjeni

    Rinocerul lânos a băgat spaima în gorjeni

    Un localnic din comuna Urdari, satul Fântânele a descoperit, pe când era la păscut cu caprele, fosilele unui rinocer lemnos, animal preistoric, care a trăit acum milioane de ani, chiar în epoca glaciară. Surprinzător este faptul că, nu se ştie cum aceste animale au trăit pe meleagurile noastre, având în vedere că potrivit ultimelor cercetări în domeniu, rinocerii lânoşi au trăit în vestul Siberiei, la sfârşitul epocii de gheaţă, mileniul 8. Gorjenii sunt cât se poate de speriaţi şi spun că acesta descoperire nu este de bun augur, ba mai mult, că ar fi semnul că vine sfârşitul lumii.

    Povestea unui localnic din comuna Urdari, satul Fântânele bate toate scenariile de film, cu atât mai mult cu cât aceasta este cât se poate de reală. Pe când era la păscut cu caprele, în apropierea Carierei Peşteana, localnicul a găsit, din întâmplare nişte oase, destul de mari pentru a fi ale unui animal obişnuit. A anunţat specialiştii în domeniu şi s-a minunat să afle despre ce este vorba: fosilele unui rinocer lânos, care a trăit în epoca glaciară. „Este vorba despre o descoperire întâmplătoare, efectuată de către un cetăţean, din comuna Urdari, satul Fântânele, care îşi păştea caprele pe lângă halda de steril din perimetrul Carierei Peşteana-Sud, unde a descoperit craniul fragmentar, care provine de la un animal preistoric, probabil după ce va fi restaurat şi determinat, este vorba de un rinocer lânos, care a trăit acum câteva milioane de ani în urmă. Piesele găsite sunt trei la număr, vor fi duse la Laboratorul de Geologie şi Biologie al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, vor fi restaurate, determinate şi expuse în sala 1 în cadrul Secţiei de Arheologie şi Istorie din cadrul Muzeului Judeţean Gorj”, a spus directorul Muzeului Judeţean Gorj, Dumitru Hortopan. Surprinzător este faptul că, nu se ştie cum aceste animale au trăit pe meleagurile noastre, având în vedere că potrivit ultimelor cercetări în domeniu, rinocerii lânoşi au trăit în vestul Siberiei, la sfârşitul epocii de gheaţă, mileniul 8. Conducerea Muzeului Judeţean Gorj spune că, în acelaşi loc, s-ar mai vedea resturi dintr-un femur, însă, fiind foarte înalt este foarte greu de excavat. „Adevărul este că în profilul talozului, se mai văd o parte dintr-un femur, însă, este foarte înalt şi este greu de excavat, din punct de vedere ştiinţific. Probabil că se va apela la nişte geologi şi arheologi cu pricepere care să scoată şi resturile osteologice”, a adăugat Hortopan.

    Rinocerul a trăit în era glaciară

    De când au auzit de această descoperire, unii dintre localnicii comunei Urdari sunt cât se poate de speriaţi. „Am auzit mumă pe cineva aici că a găsit nişte oase de la un animal. Eu ştiu ce o fi. Acesta e sfârşitul lumii. Vine mumă că nu mai suntem ca înainte, nu ne mai rabdă Dumnezeu”, a spus femeia. Alt localnic, aceeaşi părere. „Nu este semn bun. Văzui şi eu oasele alea şi mă speriai că găsi la noi aşa ceva. De unde or fi apărut pe pământul nostru?”, a pus alt cetăţean. Oamenii sunt speriaţi, dar în acelaşi timp vor să afle cât mai multe despre această descoperire. Potrivit site-ului descopera.ro, rinocerul lânos a dispărut, probabil, în timpul ultimei glaciaţiuni, în urmă cu 10.000-12.000 ani. La fel s-a întâmplat şi cu alţi membri ai megafaunei pleistocene, precum mamutul lânos şi cerbul gigant. Conform celor mai recente teorii, dispariţia a fost produsă de combinaţia funestă între schimbările climatice (glaciaţiunile au determinat întinderea gheţarilor peste o mare parte a emisferei nordice, reducând suprafaţa pe care marile erbivore îşi puteau găsi hrană) şi vânarea de către oameni, la care s-ar fi adăugat eventual, o răspândire a unor boli grave în populaţiile deja împuţinate ale marilor mamifere.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: