spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăInterviuriInterpreta Luciana Ene este studentă la Politehnică. Nu va renunța niciodată la...

    Interpreta Luciana Ene este studentă la Politehnică. Nu va renunța niciodată la muzică

    Luciana EneGorjeanca Luciana Ene este studentă la Politehnica din Timișoara, însă de la 11 ani cântă muzică populară, fiind foarte talentată. De-a lungul anilor, ea a câștigat importante premii la festivaluri de prestigiu din Gorj și din țară. Chiar dacă în ultima vreme, Luciana Ene a apărut mai rar pe scenă, deoarece își dedică tot timpul studiului, anul acesta urmând să susțină licența, iubitorii muzicii sale nu o uită.

    Reporter: Ce studii aveți când vine vorba despre muzică? Cine a descoperit că aveți talent și ce profesori ați avut de-a lungul anilor?

    Luciana Ene: În urmă cu 11 ani am făcut parte din grupul „Brâuleţul” ce aparţinea Căminului Cultural Băleşti, avându-l ca profesor pe îndrăgitul solist de muzică populară Ion Drăgan. La scurt timp, am urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu la clasa doamnei profesoare Emilia Dragotoiu Nanu, absolvind-o în anul 2009. Am continuat pregătirea muzicală cu doamna Emilia, la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu.

    Rep.: De la 12 ani ați început să participați la festivaluri și concursuri. Ce premii obținute până în 2011 sunt importante pentru dumneavoastră?

    Luciana EneLuciana EneL.E.: Primul festival la care am participat a fost festivalul Naţional „Pe Fir de Baladă” desfăşurat la Târgu Jiu, în anul 2006, unde am obţinut premiul I. Acest premiu mi-a oferit încredere, făcându-mă să îndrăgesc mai mult acest gen de muzică. Ulterior, am participat la diverse festivaluri din judeţ şi din ţară, printre care cele mai importante sunt: Premiul I, 2009 – „Ponoare, Ponoare”, Mehedinţi. Marele Premiu, 2010 –„Cununa Petrolului”, Moreni. Premiul I, 2010 – „Răsună munţii sub Parâng”, Crasna. Locul I, 2010 –„Doina, doina, cântec dulce” Târgu Jiu, Marele Premiu, 2010 – „Pe Fir de Baladă” , Târgu Jiu etc. Apoi, Premiul III , 2011 –„Strugurele de aur”, Alba Iulia, Marele Premiu, 2011 – „ Iosif Sivu şi Cosmin Golban”, Chişoda etc și Marele Premiu, 2011 – „Maria Lătăreţu”, Târgu Jiu.

    Rep.: În 2011 ați câștigat mai multe premii importante, ați cântat pe scena din Botoșani unde a cântat și idolul dumneavoastră Maria Lătărețu. De asemenea, 2011 a fost anul în care ați obținut Marele Premiu și Trofeul Festivalului ,,Maria Lătărețu”. Cum ați descrie acel an?

    L.E.: Într-adevăr, anul 2011 a fost un an special. În primul rând am avut privilegiul să ajung acolo de unde Maria Lătăreţu nu s-a mai întors. Am rămas impresionată de locul unde artista a cântat ultimele ei cântece pe scenă, un loc pe care mulţi nu-l ştiu-satul Româneşti, judeţul Botoşani. Am ajuns acolo la iniţiativa domnului Dorin Brozbă, fiind invitaţi de doamna Petronela Cotea Mihai, realizatoare de emisiuni la Radio Iași, unde împreună cu alţi colegi şi doamna profesoară Emilia Dragotoiu Nanu, am susţinut un spectacol în memoria Privighetoarei Gorjului. În acel moment pot spune cu tărie că am fost mândră că sunt gorjeancă, atât de bine am fost primiţi şi aplaudaţi de oamenii acelor locuri. În al doilea rând, anul 2011, pe lângă multe alte premii, mi-a adus Marele Premiu şi Trofeul Festivalului „Maria Lătăreţu”, acesta având o însemnătate importantă pentru viitorul meu artistic. La această ediţie centenară, am avut parte de un juriu de specialitate prestigios, asta m-a făcut să cred în mine, să sper că în timp voi ajunge alături de nume sonore ale cântecului popular românesc.

    Rep.: Ce premii ați obținut după 2012?

    Luciana EneLuciana EneL.E.: După anul 2012, am mai participat la „Festivalul Viei şi Vinului” de la Vânju Mare, unde am obţinut Premiul I şi Premiul II la Festivalul concurs-naţional „Pe deal la Teleormănel”, restul timpului avându-l ocupat cu pregătirea pentru examenul de bacalaureat precum şi examenul de admitere la facultate.

    Rep.: Ce planuri aveți în ceea ce privește cariera dvs?

    L.E.: Principalul obiectiv este absolvirea facultăţii, examenul de licenţă având loc în această vară. Apoi, doresc să-mi continui studiile de master în domeniu şi, în paralel, mi-aş dori să mă ocup de pregătirea unor melodii proprii, având deja materialul necesar. Este vorba de multă muncă, dar cu ajutorul lui Dumnezeu sper să duc la bun sfârşit ceea ce mi-am propus.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: