spot_img
5 C
Târgu Jiu
marți, martie 19, 2024
Altele
    AcasăMondenRecital extraordinar de pian la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”

    Recital extraordinar de pian la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”

    Iubitorii muzicii clasice sunt așteptați sâmbătă, de la ora 19:00, la un recital extraordinar de pian cu lucrări din creația compozitorului Erik Satie, cel pentru care Constantin Brâncuși a creat, în 1922, trei costume-sculpturi pentru „Gymnopediile”. Atunci, dansul „gymnepedist”, inspirat din antichitatea greacă, a fost interpretat de dansatoarea româncă Lizica Codreanu, balerină în compania „Diaghilov’s Ballets Russes”, chiar în atelierul lui Brâncuși, printre sculpturile acestuia.

    La Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, sâmbătă seara va avea loc un eveniment deosebit: un recital extraordinar de pian al artistului-profesor Florin Berculescu. Acesta va interpreta lucrări din creația compozitorului Erik Satie, pe scenă urcând și actori ai Teatrului Dramatic, pentru un spectacol de excepție. Biletele se găsesc la casieria teatrului, de luni până vineri, între orele 09,00-13,00 și 17,00-19,00. Sâmbăta și duminica, programul este de la 11,00-13,00 și 17,00-19,00.

    „Sunteţi cel mai bun dintre oameni, precum Socrate”

    Constantin Brâncuşi l-a întâlnit pe Erik Satie în anul 1910. A urmat o corespondenţă intensă între cei doi, iar compozitorul venea de multe ori la atelierul lui Brâncuşi din Paris pentru a-l vizita. Sculptorul a vrut chiar să realizeze un monument în cinstea lui Satie, dar intenţia sa a fost întreruptă de moartea compozitorului. „Prietenia dintre Satie, mai în vârstă cu zece ani, şi sculptorul român, pe care documentele o situează între anii 1914-1923, curmată de moartea lui Satie în 1925, a fost bazată pe atracţia magnetică dintre două personalităţi diferite, care îşi găsesc surprinzătoare afinităţi. Ei se întâlneau aparent în contrarii: unul era prea complicat, sofisticat până la manie, ajuns la simplitate prin dezabuzare, celălalt era prea simplu, suficient de primitiv pentru a accede la rafinament. Satie avea o înfăţişare burgheză, cu lornion, melon, umbrelă şi ghetre, afişând o umilitate provocatoare de clovn, neînţeles de mulţi dintre contemporani care vedeau în arta sa «o muzică simplistă cu titluri bizare». Brâncuşi, căruia Satie i se adresează într-o scrisoare cu «Cher Bon Druide», trăia după străvechi obiceiuri româneşti în locuinţa sa din mijlocul Parisului care putea trece drept atelierul unui alchimist”, arată într-o lucrare a Virginiei Barbu. „Sunteţi cel mai bun dintre oameni, precum Socrate, al cărui frate sigur sunteţi”, îi scria Satie lui Brâncuşi.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: