spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăNationalProiectul de lege privind alaptarea în spații publice – un text juridic...

    Proiectul de lege privind alaptarea în spații publice – un text juridic discriminatoriu

    Organizaţia Salvaţi Copiii solicită Parlamentului României eliminarea discriminării, pe criteriul vârstei copiilor, din proiectul de lege privind alăptarea în spaţii publice, care impune arbitrar o limită de vârstă a copilului protejat împreună cu mama sa.

    Potrivit unui comunicat al Salvaţi Copiii, transmis luni AGERPRES, deşi propunerea legislativă privind alăptarea în spaţii publice, aflată în proces de adoptare în Senatul României, răspunde nevoii de protecţie a mamelor şi copiilor lor împotriva oricărei forme de discriminare ori de încălcare a dreptului la hrană al copiilor, inclusiv în spaţii publice, organizaţia constată că iniţiatorii proiectului de lege restrâng protecţia la copiii „de până la 24 de luni”, creând premisele unui tratament discriminatoriu, în dezacord cu principiul interesului superior al copilului.

    „Cu toate că, în expunerea de motive a iniţiativei legislative, se invocă caracterul discriminatoriu al comportamentelor care se opun ori îngrădesc alăptarea copiilor în spaţii publice, reglementările propuse vor avea ca efect, în final, instaurarea unui regim de protecţie exclusiv pentru mamele care au la sân copii mai mici de 2 ani. Articolul 2 al proiectului de lege face referire, în mod repetat şi suspect de precis, la vârsta copilului alăptat, „copil alăptat de până la 24 de luni”, lăsând de înţeles că iniţiatorii scot din sfera de protecţie situaţiile când copiii depăşesc această vârstă”, se arată în comunicatul citat.

    Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, arată că stabilirea unei limite de vârstă este contrară principiului interesului superior al copilului.

    „Păstrarea acestei restrângeri a vârstei copilului (24 de luni) transformă proiectul de lege într-un text juridic discriminatoriu sui generis la adresa mamelor şi copiilor lor. În opinia noastră, nu există nicio raţiune juridică, medicală ori etică pentru includerea acestei limitări. (…) Concluzia este că această condiţionare legată de vârsta copilului încalcă dreptul la viaţă şi dezvoltare al copilului şi, pe cale de consecinţă, este contrară interesului său superior”, afirmă Gabriela Alexandrescu, citată în comunicat.

    Conform sursei citate, trebuie modificat proiectul de lege aflat în procedură legislativă în Senat, prin eliminarea pragului de vârstă a copilului.

    Organizaţia Salvaţi Copiii precizează că se impune eliminarea din cele trei texte juridice (art. 2 al proiectului de lege, literele a, b şi c) a sintagmei „de până la 24 de luni” şi înlocuirea lor cu: „Art. 2. Constituie contravenţie şi se sancţionează faptele săvârşite în oricare din următoarele forme: a) evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil; b) interzicerea în orice mod a alăptării în spaţii publice a unui copil; c) refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv”.

    „Nu credem că este nevoie de definirea sintagmei ‘spaţiu public’, conform celor sugerate de Consiliul Legislativ în avizul său consultativ, deoarece înţelesul său comun este circumscris juridic la situaţiile în care mama are „dreptul de a se afla” în acel spaţiu în care are loc alăptarea copilului. Orice definiţie ar putea conţine temeiuri de interpretare în favoarea celor care se vor opune ori vor obstrucţiona dreptul mamei de a-şi hrăni copilul la sân în spaţii publice”, se mai precizează în comunicat.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: