spot_img
9 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăNews AlertAi depus bani la CEC înainte de 1989 și nu i-ai scos?...

    Ai depus bani la CEC înainte de 1989 și nu i-ai scos? Uite cum îi recuperezi!

    Românii care au economisit bani la CEC înainte de Revoluție și nu i-au scos până acum își pot recupera investiția, datorită unor prevederi legislative din 2007, 2014 și 2016. Sumele depuse înainte de 1990 nu se returnează în numerar, ci sub forma unor titluri de stat, emise de Ministerul de Finanțe. Din nefericire, nu toate libretele de economii au fost incluse în categoria celor pentru care se acordă despăgubiri. Vezi mai jos dacă te încadrezi!

    Regimul comunist i-a învățat pe români că e bine să pui bani deoparte pentru zile negre sau pentru achiziția de autoturisme Dacia. Astfel au apărut „libretele de economii și câștiguri în autoturisme”, „libretele de economii pe dobândă la termen”, „libretele de economii la vedere”, „libretele de economii cu dobândă”, „libretele de economii cu dobândă și câștiguri”. Mulți români și-au păstrat banii la CEC și după căderea regimului. Unii au uitat de ele, alții au vânat câștiguri mai mari. Din nefericire pentru ei, moneda națională s-a depreciat considerabil după 1990, dar mai ales la începutul secolului XXI. Din cauza denominării leului, din anul 2005, toate economiile păstrate la CEC s-au diminuat cu patru zerouri. Pentru recuperarea sumele păstrate cu sfințenie la CEC în perioada comunistă, era nevoie de emiterea unor acte normative care să protejeze populația de efectele devastatoare ale tăierii zerourilor.

    Așa a apărut OUG 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC SA în vederea achiziționării de autoturisme. Ordonanța a fost completată și actualizată ulterior cu alte acte normative, ultimul fiind Legea 19/2016, emisă de Guvernul Cioloș. Legislația actuală recunoaște dreptul românilor care au constituit depozite la CEC pentru cumpărarea de autoturisme de a-și recupera sumele puse deoparte, dar de care n-au beneficiat niciodată. Despăgubirile se acordă sub forma unor titluri de stat emise de Ministerul de Finanțe, care nu sunt negociabile sau purtătoare de dobândă. Fondul alocat în 2016, în valoare de 5 milioane de lei, e gestionat de BRD Groupe Societe Generale.

    Condiția esențială pentru ca românii care au avut astfel de depozite să fie despăgubiți este să nu fi retras niciodată bani din contul CEC. În urma unei solicitări adresate de ziarul nostru reprezentanților CEC Bank, aceștia au precizat:

    Continuarea: http://www.click.ro/news/national/ai-depus-bani-la-cec-inainte-de-1989-si-nu-i-au-scos-uite-cum-ii-recuperezi

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: