spot_img
9 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăNews AlertAlarmă! Radiațiile ultraviolete au ajuns la un nivel periculos

    Alarmă! Radiațiile ultraviolete au ajuns la un nivel periculos

    Razele soarelui vă arde pielea în mai puțin de 30 de minute! Meteorologii ANM spun că radiațiile ultraviolete (UV) sunt la cote de pericol pentru organism.

    Este foarte cald, iar nivelul UV a ajuns la VII –VIII, însă arșița urcă și mai puternic din sudul continentului.

    Este foarte important să respectăm anumite reguli în această perioadă pentru a nu avea de suferit. Căldura de afară este periculoasă îndeosebi pentru cardiaci și bolnavii de epilepsie, dar și pentru piele.

    Energia radiațiilor ultraviolete (UV) poate distruge viața până la un metru adâncime în sol și sunt responsabile pentru grave afecțiuni ale pielii, inclusiv cancer, spun experții în domeniu.

    Iată ce vă recomandă Ministerul Sănătății pentru astfel de zile.

    1. Beţi regulat multă apă. Nu aşteptaţi să vi se facă sete.
    2. Evitaţi să ieşiţi afară între orele 11.00 şi 17.00.
    3. Eliminaţi sau reduceţi activităţile în aer liber.
    4. Nu vă lăsaţi niciodată copiii sau animalele de companie să aştepte în maşină.
    5. Evitaţi alcoolul, cafeaua şi băuturile care conţin mult zahăr.
    6. Mergeţi la doctor dacă următoarele simptome persistă, deşi vă retrageţi într-un loc răcoros şi consumaţi apă: aveţi crampe musculare la nivelul membrelor sau la nivelul stomacului, vă simţiţi slăbiţi, aveţi tulburări de somn sau ameţeli.
    7. Consumaţi mâncare rece, de genul salatelor de legume sau de fructe. Acestea conţin şi multă apă.
    8. Nu beţi lichide foarte reci pentru a evita şocul termic.
    9. Persoanele care suferă de epilepsie, cele care au probleme cu inima, cu rinichii sau cu ficatul şi care, uneori, au restricţii impuse de medic, referitoare la consumul de lichide, să întrebe doctorul dacă nu pot mări, în această perioadă, consumul de lichide.
    10. Când ieşiţi din casă, purtaţi haine din fibre naturale, deschise la culoare, largi, cu mâneci lungi. În loc de pălărie, ar fi bine să purtaţi pe cap o bandană din bumbac, deschisă la culoare, deoarece transpiraţi mai puţin.
    11. Faceţi frecvent duşuri călâi, udaţi-vă din când în când cu apă rece palmele şi faţa.

    Atenţie la scara radiaţiilor UV!

    Indice UV 0-II, risc scăzut. Pentru o piele care se înroşeşte repede este indicată crema cu factor 15+ şi ochelari de soare. UV produc înroșirea pielii în mai mult de 2 ore, nu este periculos

    Indice UV III-V, risc mediu, pielea se înroșește în 1-2 ore. Se recomandă ochelari de soare, pălărie, îmbrăcăminte care să ne protejeze de radiaţii, creme cu SPF 15+ aplicate la două ore. Dacă vrei să afli singur indicele de radiaţii, te poţi uita la propria umbră. Dacă aceasta este mai mare decât înălţimea ta, atunci nivelul UV este scăzut şi invers.

    – Indice UV VI-VII, risc crescut, pielea se înroșește în 30 – 60 de minute. Pe lângă ochelari de soare şi pălărie, expunerea trebuie redusă la intervalul 10.00-16.00, iar cremele aplicate trebuie să aibă factor de protecţie ridicat.

    – Indice UV VIII-X, risc foarte crescut, poate produce grave leziuni ale pielii, arsuri grave, iar celulele măduvei osoase pot suferi modificări ireversibile.. În acest caz se va evita expunerea la soare între orele 10.00-16.00. Trebuie să avem pălărie, ochelari de soare, să folosim cremă cu SPF 50+ şi să căutăm locuri cu umbră.

    – Indice UV X-XI+, risc extrem de crescut. În aceste condiţii, medicii ne recomandă să evităm complet soarele în intervalul 10.00-16.00. O piele neprotejată se poate arde în doar câteva minute.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: