spot_img
13.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăNews AlertExplicaţia frigului neobişnuit din mijlocul lunii aprilie

    Explicaţia frigului neobişnuit din mijlocul lunii aprilie

    În ultimele zile, în mai multe zone din ţară a nins, iar temperaturile au scăzut foarte mult, sub zero grade, o situaţie atipică pentru această perioada a anului. Gabriela Băncilă, meteorolog la Administraţia Naţională de Meteorologie, a declarat că aceste fenomene meteo nu sunt normale pentru această perioadă, având o rată de apariţie foarte rară, ultimul de acest gen având loc în urmă cu 20 de ani, în 1996.

    “Nu sunt fenomene şi temperaturi normale pentru această perioadă. Sunt fenomene deosebite pentru perioada pe care o traversăm, evenimente pe care nu le putem numi singulare, pentru că de-a lungul timpului au mai fost, ci evenimente care au o rată de apariţie foarte rară, evenimente care se pot produce o dată la 20 de ani sau mai mult de 20 de ani. Un episod similar s-a produs în anul 1996. Este vorba despre amploarea acestui eveniment, amploarea lui ca distribuţie spaţială şi ca distribuţie în timp. Au mai fost evenimente din 1996 până acum, dar cu un impact pe o suprafaţă mai restrânsă şi într-un interval de timp mai scurt. Noi, ANM, informăm şi avertizăm asupra acestui eveniment încă de alaltăieri. Suntem la a treia zi consecutivă de acţiune a acestui front atmosferic peste ţara noastră. Au fost afectate toate regiunile. Despre precipitaţii sub formă de ninsoare am vorbit la început în zona Mehedinţi, zonele de munte, zonele submontane, iar acum s-a mutat pe partea de Est a României. Temperaturile scăzute pe care le aşteptăm sâmbătă dimineaţă nu se vor înregistra într-o singură regiune. Vor fi în majoritatea zonelor”, a explicat aceasta pentru HotNews.ro.

    Ce cauzează acest fenomen?

    “Tot acest episod reprezintă o situaţie tipică de viscol sau de episod de vreme severă în anotimpul rece. Adică, pe de o parte avem o masă de aer rece transportată către ţară noastră de un anticiclon, în general de provenienţă eurasiatică, dinspre Siberia, şi pe de altă parte acţiunea unui ciclon mediteranean. Aceste două formaţiuni s-au întâlnit deasupra teritoriului României. Ciclonul vine din Mediterana, deci are umezeală. El transporta un aer mai cald şi umed. Pe de altă parte transportul de aer rece asigurat de câmpul de presiune ridicată face că precipitaţiile să ajungă în formă solidă la nivelul solului. Când acţiunea ciclonului mediteranean se termină, se instalează masă de aer rece adusă de anticiclonul despre care va vorbeam. În condiţiile în care la mijlocul zilei, cerul este acoperit de nori, peste ţară este o masă de aer rece, temperatura nu are cum să crească şi nopţile nu sunt atât de răcoroase. Diferenţa dintre temperatura de noapte şi zi nu este foarte mare. În schimb, sâmbătă dimineaţă, când este asteptatata cea mai rece dimineaţă, nu numai în Bucureşti, în cea mai mare parte a ţării, cerul va fi lipsit de nori, asta înseamnă o răcire nocturnă foarte intensă. Temperaturile atunci vor cobora sub pragul de îngheţ în majoritatea regiunilor, iar în zonele depresionare se vor situa la pragul gerului, adică – 10 grade”, a explicat Gabriela Băncilă, meteorolog Agenţia Naţională de Meteorologie.

    11 judeţe din centrul şi estul ţării au fost, de miercuri după-amiază până joi dimineaţă, sub avertizare Cod portocaliu de ninsori, ploi şi vânt, iar Bucureştiul şi 29 de judeţe au fost avertizate cu Cod galben.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: