spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăNews AlertMinistrul Agriculturii, către fermieri: se închid obloanele la APIA

    Ministrul Agriculturii, către fermieri: se închid obloanele la APIA

    Fermierii români nu vor primi subvențiile europene, dacă nu depun cererile de plată până la data de 15 mai, când se închid obloanele la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a declarat, joi, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

    „Cine nu depune cererea până la data de 15 mai inclusiv, nu primește subvenții. S-au luat toate măsurile pentru a-i ajuta pe fermieri să depună cererile până la această dată. Sunt oameni la dispoziție, mijloace de transport la dispoziție pentru cei care nu pot ajunge la centrele APIA, iar la APIA se lucrează și sâmbătă și duminică în această săptămână, dar și în weekend-ul următor. Sunt zile normale de lucru. Până la 15 mai, România vrea să depună toate cererile fără penalități, pentru că penalitățile se duc pe fiecare fermier în parte, dar fermierul este al României. Eu nu vreau să pierd niciun leu de la Uniunea Europeană. Am introdus reguli, am creat toate condițiile. Sunt oameni în dispozitiv, am dat inginerii de la centrele agricole și se lucrează de luni până luni, fără weekend-uri. Repet, 15 mai este ultima zi de depunere. Se închid obloanele la APIA, au altceva de făcut după data de 15 mai”, a precizat ministrul Agriculturii.

    El a subliniat că au existat solicitări din partea unor fermieri de a prelungi termenul de depunere, însă răspunsul a fost unul cât se poate de categoric: „Nu admitem sub nicio formă depășirea termenului de 15 mai”.

    „Am primit solicitări să prelungim termenul, pentru că unii au motivat că nu știu să depună cererea și își așteaptă copiii care sunt în străinătate. Am spus că nu admitem sub nicio formă depășirea termenului de 15 mai, pentru că ministrul Daea vrea să luăm toți banii europeni pentru fermieri, nu cu penalități. Pentru astfel de situații am trimis inginerii de la centrele agricole să-i aducă la APIA și să-i ajute să depună cererile. Inginerii de la direcțiile agricole sunt repartizați pe fiecare comună în parte, iar primăriile sunt și ele angrenate în sistem”, a subliniat ministrul Agriculturii.

    Întrebat dacă fermierii nu vor reclama faptul că există în regulamentul european un termen de circa trei săptămâni, după data de 15 mai, în care fermierii puteau depune cererea de plată, dar cu penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere, șeful de la MADR a reiterat că nu încalcă niciun regulament european pentru că în interiorul statului membru fiecare are dreptul să ia orice măsură, mai ales pentru evitarea penalităților.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: