spot_img
6.7 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăNews AlertȘedință a comandamentului energetic de iarnă, luni, la ora 13:00

    Ședință a comandamentului energetic de iarnă, luni, la ora 13:00

    Comandamentul energetic de iarnă se va reuni luni, la ora 13:00, la sediul Dispeceratului Energetic Național, în condițiile în care consumul de energie și de gaze este mai ridicat decât într-o zi obișnuită de iarnă.

    Consumul național de electricitate a fost mai mare, în această dimineață, cu 10% comparativ cu aceeași zi a anului trecut, ajungând la 9.247 de MW la ora 11:00, potrivit datelor Transelectrica.

    Astfel, la acea oră, consumul total de 9.247 MW era asigurat în proporție de 31,17% din surse hidro, 30,08% cărbune, 22,16% hidrocarburi, 13,47% nuclear, 2% eolian, 0,62% fotovoltaic și 0,50 biomasă.

    Producția națională era de 10.179 de MW, diferența de 932 de MW reprezentând exporturi.

    Anul trecut, pe 9 ianuarie, la aceeași oră, consumul țării era de 8.372 de MW, iar producția de 9.271 de MW.

    Un consum mai mare decât cel de luni a fost înregistrat anul trecut, când, în anumite intervale orare din lunile ianuarie și februarie, s-au utilizat peste 9.400 de MW la nivel național.

    Vineri, ministrul Energiei, Toma Petcu, a convocat Comandamentul energetic de iarnă la sediul Dispeceratului Energetic Național, la care au participat și ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, precum și toți reprezentanții din Sistemul Energetic Național și din sectorul gazelor naturale, inclusiv reprezentanții din țară ai sectorului energetic, prin teleconferință.

    „Referitor la alimentarea cu gaze naturale, suntem asigurați atât de către Romgaz și Transgaz, producătorul de gaze naturale, respectiv transportatorul, că nu sunt probleme privind acoperirea consumului crescut de gaze din această perioadă. Astfel, consumul la nivel de țară este de circa 64 de milioane metri cubi. Se estimează că acesta poate ajunge la 70 și 71 de milioane de metri cubi, în condițiile în care temperaturile se mențin extrem de scăzute. Acest necesar va fi asigurat din producția internă (circa 31 milioane mc), din import (circa 14 milioane mc) și din extracțiile din depozite (circa 27 milioane de mc). Ne-am luat măsuri de precauție și pentru situația în care condițiile meteo se prelungesc sau se agravează. Dispecerul Energetic Național a dispus punerea în funcțiune a unor grupuri termoelectrice pe gaze care pot funcționa inclusiv pe păcură, astfel încât siguranța sistemului electro-energetic național să fie asigurată și consumatorii din România să nu fie afectați”, a declarat ministrul Energiei.

    AGERPRES

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: