spot_img
8.9 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăSănătateDouă maladii le fac viața grea gorjenilor! Bolnavii primesc bani de la...

    Două maladii le fac viața grea gorjenilor! Bolnavii primesc bani de la stat

    Din ce în ce mai mulți gorjeni sunt diagnosticați cu boli grave, unele dintre ele făcându-le viața un chin. De exemplu, în Gorj avem 44 de bolnavi de HIV/Sida și 75 de persoane diagnosticate cu scleroză multiplă.

    În luna septembrie, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Gorj a plătit 21.060 de lei pentru 44 de bolnavi de HIV, iar în luna anterioară s-au plătit 46 de indemnizații. Pentru mulţi dintre ei aceste sume sunt foarte importante, neavând un serviciu tocmai din cauza bolii de care suferă. De asemenea, o altă boală îngreunează viața celor afectați. Astfel, numărul persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă este din ce în ce mai mare. Numai la nivelul judeţului nostru, sunt 75 de gorjeni bolnavi de această afecțiune gravă. „La începutul anului trecut erau în evidenţele noastre 69 de persoane cu scleroză multiplă; pe parcursul anului au intrat în evidenţe alţi 25 de bolnavi, timp în care 18 au ieşit din evidenţe. Astfel, la finele anului 2016, au rămas în evidenţe 76 de bolnavi diagnosticaţi cu scleroză multiplă. În cursul primului trimestru al anului 2017, au intrat în evidențe două noi cazuri și au ieșit alte șase. În trimestrul II au intrat în evidențe șase noi cazuri și au ieșit trei, rămânând 75 de cazuri”, a explicat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

    Despre HIV/SIDA

    HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia. A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA. HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare. HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: