spot_img
4.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSănătateInfertilitatea este subtratată și subdiagnosticată în România

    Infertilitatea este subtratată și subdiagnosticată în România

    Prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Asociației Române de Reproducere Umană Asistată, a evidențiat, vineri, că infertilitatea este subtratată și subdiagnosticată în România, iar consilierul de stat Diana Loreta Păun a atras atenția asupra faptului că rata natalității în România este una dintre cele mai scăzute în rândul statelor membre ale UE.

    „Infertilitatea este subtratată și subdiagnosticată în România. Nu există un interes major, stimulat de nimeni, pentru a susține diagnosticul rapid și rezolvarea rapidă. În plus, din păcate, percepția multor colegi, pe care am încercat să o schimbăm în acești ultimi doi ani, este că ‘nu întotdeauna avem nevoie de ART (tehnică de reproducere asistată) și că femeia mai poate aștepta, mai poate să ia câte o bulinuță, o vitamină, o brânca ursului sau altceva’. Deci, sunt percepții pe care trebuie să le schimbăm și trebuie să înțelegem cu toții că fiecare an care trece în infertilitatea femeii este dramatic și că lucrurile nu se rezolvă. Dimpotrivă, se agravează, pe măsură ce trece vârsta. Practic, știm cu toții că noi suferim o iarnă demografică puternică, cu nașteri puține, cu o populație care îmbătrânește rapid”, a declarat Radu Vlădăreanu, în cadrul conferinței „Politici publice privind infertilitatea: răspunsul României”, găzduită, vineri, de Senatul României.

    El a menționat că la nivel național există 20 de clinici specializate (opt în București), în marea lor majoritate private, dar că nu există date exacte despre numărul real de cicluri de fertilizare in vitro care se realizează în țara noastră. Diana Loreta Păun, consilier de stat în cadrul Departamentului Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale, a declarat că începând cu anul 1990 populația României a înregistrat o rată de creștere negativă, estimându-se că se va ajunge la 18,2 milioane de locuitori în 2025. Ea a adăugat că motivele vizează atât emigrarea masivă, cât și scăderea natalității, cumulate cu o menținere a mortalității generale la un nivel ridicat. Totodată, rata fertilității a înregistrat în România o scădere: de la 2,2 nașteri la o femeie, în 1989, la 1,2 în 2015, în contextul în care media la nivelul UE este de 1,6. (AGERPRES).

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: