spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocial„Brâncuși - poezie, lumină și culoare”

    „Brâncuși – poezie, lumină și culoare”

    brancusi-ctinMuzeul Arhitecturii Populare din Gorj- Curtișoara va găzdui în data de 23 iulie evenimentul cultural „Brâncuși – poezie, lumină și culoare”, ce face parte din seria de manifestări cuprinse în cadrul Școlii Internaționale pentru Artă „Reflecții ale moștenirii culturale în arta lui Constantin Brâncuși”, organizată de către Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, în parteneriat cu Clusterul Inter-Regional pentru Industrii Culturale „Țara Litua”, Academia Internațională „Mihai Eminescu” și Centrul Internațional pentru Artă și Creaţie ”Constantin Brâncuși”, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj, Primăriei Bumbești-Jiu și al Consiliului Județean Dolj.

    Școala Internațională pentru Artă este un proiect pilot al Clusterului Inter-Regional pentru Industrii Culturale „Țara Litua” și își propune să promoveze arta și cultura locală. Ediția din acest an este dedicată marelui sculptor Constantin Brâncuși și se desfășoară în perioada 20-30 iulie în localitățile Craiova, Mușetești, Peștișani, Bumbești-Jiu, Târgu-Jiu, Drobeta-Turnu Severin.

    În cadrul deschiderii oficiale ce a avut loc în data de 21 iulie a.c., la sediul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, prof.univ.dr. Ion Deaconescu, președintele Școlii Internaționale pentru Artă, menționa: „Astăzi, din nefericire, mai există personaje înfuriate pe destinul celor care au făcut istorie ieri. Tradiția nu ne trădează niciodată, trădează doar cei care vorbesc în numele acesteia, ajunși peste noapte genii involuntare și ficționare. Or, în această Europă fără frontiere, dar bântuită de fantasme și conflicte, se mai poate vorbi de spiritualitate românească, când unii dintre contemporanii noștri au devenit zidari și ridică în propria țară zid după zid. Orgoliul trezește întotdeauna obstacole, iar orizontul visare continuă. Iată, de ce câteva instituții organizează Școala Internațională pentru Artă, pentru că visăm încă la o cultură și spiritualitate exemplare, iar tinerii de astăzi vor fi întemeietorii de mâine ai demnității și mândriei naționale”.

    În același context, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” a spus: „Inițiativa organizării unei întâlniri tematice, a unei veritabile Școli de Vară, așa cum, în mod inspirat, am numit acest demers cultural, este o acțiune pe care am dezvoltat-o în direcția promovării culturii. Cu atât mai mult cu cât anul 2016 este anul Constantin Brâncuși, iar valoarea intrinsecă a operei marelui artist, în particular, dar și nevoia de cunoaștere, protejare și promovare a ansamblului de manifestări și realizări culturale de pe întreg arealul locuit de români, în general, merită o atenție sporită și un efort susținut. Deși constatăm cu toții existența unui vid periculos în această direcție, o neimplicare civică dăunătoare care se alătură valului de ignoranță care tinde să acopere cele mai multe dintre valorile și realizările noastre culturale cu certă și validată valoare universală, sperăm ca prin inițiativa noastră să formulăm un răspuns și o modalitate clară de acțiune în contra curentului de negare, obliterare sau relativizare culturală”. Școala Internațională pentru Artă reunește tineri artiști alături de personalități ale lumii culturale din Moldova, Serbia, Italia și România.

    Evenimentul va debuta la ora 17.00 şi va fi moderat de Prof.univ.dr. Ion Deaconescu, Președintele Școlii Internaționale pentru Artă, Clusterul Inter-Regional pentru Industrii Culturale „Țara Litua”. Vor urma alocuţiunile autorităţilor locale şi judeţene şi un recital de poezii. Seara se va încheia cu un dineu muntenesc.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: