spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesDouă miliarde de lei lunar, costul tratamentului pentru doi gorjeni care suferă...

    Două miliarde de lei lunar, costul tratamentului pentru doi gorjeni care suferă de boli rare

    Doi gorjeni care suferă de boli rare beneficiază de tratament gratuit suportat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj în valoare de câte un miliard de lei vechi lunar pentru fiecare.

    Unul dintre pacienți suferă de boala „Hunter” și celălalt de boala „Gauche”. „Costurile cu un pacient pe care îl avem în evidență se ridică la un miliard de lei lunar. Există un singur pacient din Gorj care suferă de această boală rară. Este o boală foarte rară, iar tratamentul se face prin farmacia cu circuit închis a Spitalului Județean. Costurile fluctuează în funcție de câte săptămâni are luna, pentru că tratamentul se administrează în zilele de luni și vineri, astfel că tratamentul fluctuează între 700 de milioane și 1 miliarde de lei lunar“, a precizat Daniel Șurea, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj.

    De asemenea, costurile pentru tratamentul bolnavului care suferă de „Gauche” se ridică la aproximativ un miliard de lei lunar. „Avem un pacient în evidență care suferă de această boală, iar costul lunar al tratamentului se ridică la un miliard de lei vechi. Sunt boli costisitoare și foarte rare“, a mai precizat Daniel Șurlea.

    Sindromul Hunter este o boală genetică ce este cauzată de absența sau deficiența enzimei iduronat-2-sulfatază, care este responsabilă de metabolizarea unor mucopolizaharide, care se acumulează în exces în organism la nivel celular și duce la afectarea organică, cerebrală și locomotorie. Boala Gauche este o afecțiune monogenică, determinată de deficitul unei enzime,β–glucocerebrozidaza (β–glucozidaza acidă). Este cea mai frecventă dintre bolile lizozomale, boli datorate deficitului unor enzime, hidrolaze acide, localizate în lizozomi (microorganite ale celulei). Gaucher un caracter multisistemic: spleno şi hepatomegalie, boală osoasă, suferinţă hematologică şi pulmonară.

    Tratamentul bolnavilor de diabet, cel mai costisitor program

    Casa Județeană de Asigurări de Sănătate mai asigură finanțare și pentru cei care suferă de cancer sau de diabet. Cele mai mari costuri le implică tratamentul bolnavilor de diabet. „Pentru programul național de oncologie, pentru care s-a alocat în anul 2017, o sumă de 70 miliarde lei vechi. Pentru programul de diabet zaharat s-a prevăzut o sumă de 100 miliarde pentru medicamente, iar pentru componenta de materiale sanitare avem o sumă alocată anual de peste 12 miliarde de lei. La programul Național pentru Diabet am constatat anul trecut o creștere în fiecare lună a numărului de pacienți care au fost diagnosticați cu diabet și au nevoie de medicație. Am avut creșteri chiar și de 15-20% la consumul de medicament față de luna anterioară și am făcut o analiză ca să vedem dacă nu se întâmple ceva în neregulă. Am invitat și medicii prescriptori la o discuție la Casa de Asigurări de Sănătate și am constatat că a crescut foarte mult numărul pacienților, iar medicii ne spuneau că au diabet, dar nu știu acest lucru. Incidența este destul de mare probabil și pe fond de stres“, a mai menționat Daniel Șurlea.

    Ieri, 28 februarie, a fost Ziua Mondială a Bolilor Rare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: