spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesElevii din mediul rural, lipsiți de asistență medicală! Există un singur cabinet...

    Elevii din mediul rural, lipsiți de asistență medicală! Există un singur cabinet medical la Mătăsari

    Faptul că numărul cabinetelor medicale şcolare din Gorj este total insuficient în raport cu numărul elevilor se ştie prea bine de ani buni, perioadă în care autorităţile nu au îndreptat lucrurile. În cele peste 700 de unităţi şcolare din judeţul Gorj învaţă 60.000 de elevi, în Gorj fiind doar 16 cabinete de medicină şcolară şi trei de stomatologie, dar și unul destinat studenților, dintre care cele mai multe sunt în municipiul Târgu Jiu. În mediul rural funcționează un singur cabinet medical pentru elevi.

    În Raportul Naţional de Sănătate a Copiilor şi Tinerilor din 2016 se arată că în România, numărul cabinetelor medicale școlare este mic în comparație cu numărul de elevi și situația este cam la fel peste tot. În județul Gorj funcționează 16 cabinete medicale școlare, din care doar unul în mediul rural. Cele mai multe cabinete sunt pe raza municipiului Târgu-Jiu, câte unul în Rovinari, Sadu, Turceni, Cărbunești, Motru, iar în mediul rural doar la Mătăsari! În ceea ce priveşte acoperirea cu medici dentişti este încă şi mai slabă faţă de acoperirea cu medici şcolari şi chiar este absentă la nivelul judeţelor Harghita şi Ilfov. În Gorj funcționează trei astfel de cabinete pentru școlari: două în Târgu-Jiu și unul la Rovinari. Și la nivel național, prin comparaţie cu medicii şcolari, în ceea ce priveşte distribuţia pe medii a medicilor dentişti şcolari, aceştia lucrează toţi în cabinetele de medicină dentară din mediul urban. În mediul rural, elevii pot merge la Centrele de permanență (acolo unde există n.red.) și la medicii de familie.

    Cele mai multe cabinete, la Târgu-Jiu

    Cele 8 cabinete medicale şcolare din Târgu-Jiu funcţionează în unităţile: Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”, Colegiul Naţional “Ecaterina Teodoroiu”, Şcoala Generală “Sfântul Nicolae”, Colegiul Tehnic “Henri Coandă”, Colegiul Tehnic Nr. 2, Colegiul Naţional “Spiru Haret”, la Colegiul Economic și la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, iar cele două cabinete medical care asigură asistenţă stomatologică funcţionează în incinta Colegiului Naţional “Tudor Vladimirescu” și CNET. Și la Universitatea „Constantin Brâncuși” există un cabinet destinat studenților. „Fiecare medic coordonează activitatea asistenților din subordine, astfel încât în programul de asistență medicală să fie cuprinse toate unitățile școlare repartizate. Sunt 10 medici în cabinetele școlare și 3 medici dentiști. Avem 6 posturi vacante de medic specialist, 26 asistente care lucrează la cabinete școlare, 13 asistente la cabinetele grădinițelor cu P.P., un asistent cabinet medical stomatologic. Mai sunt vacante 8 posturi de asistent medical”, a spus Ana Ianc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu. Peste 23.800 de elevi învață în unitățile școlare de pe raza municipiului Târgu-Jiu și pot beneficia de asistență medicală în opt cabinete, potrivit reprezentanților Primăriei. Cei mai mulți dintre elevi sunt înscrişi în învăţământul liceal. Pentru o activitate corespunzătoare în noul an şcolar, s-a luat măsura achiziţionării de materiale sanitare şi medicamente, astfel încât să nu apară probleme. Finanțarea pentru cheltuieli materiale și salariale este făcută de Ministerul Sănătății

    Cabinet stomatologic pentru elevii din Rovinari

    La Rovinari, autoritățile locale au inaugurat în vara acestui an primul cabinet medical școlar dentar din oraș. Acesta funcționează la parterul internatului din incinta Colegiului Național „Gheorghe Tătărescu” din Rovinari. Autoritățile locale au fost ajutate de sponsori în realizarea acestui proiect atât de necesar pentru sănătatea copiilor rovinăreni: întreaga aparatură medicală necesară pentru funcționarea a două posturi de medic stomatolog a fost donată de Dr. Stefano Vecchi, Rotary District 2090 din Italia și Rotary Club București Atheneum. Cel de-al doilea cabinet medical școlar dentar urma să fie deschis în cartierul Vârț, în incinta Centrului de Permanență. Serviciile medicale dentare vor fi gratuite pentru toți cei o mie de copii rovinăreni cu vârsta până la 18 ani. În restul județului, din cauza lipsei fondurilor, a subfinanţării sistemului sanitar, nici măcar 20% dintre elevii gorjeni nu beneficiază de asistenţă stomatologică gratuită. În momentul în care au probleme cu dinţii, elevii, fie ei de şcoli generale sau de liceu, merg la cabinetele stomatologice private.

    Lipsă de specialişti

    În conformitate cu normativele în vigoare, ar trebui să existe un medic şcolar la 2.000-2.500 de elevi şi un asistent medical la 800-1.000 de elevi. Atribuţiile de bază ale personalului medico-sanitar şcolar sunt preponderent profilactice: aprecierea dezvoltării somatice, activităţile antiepidemice, vaccinări împotriva unor viruşi, depistarea unor afecţiuni cronicizabile în faze timpurii şi supravegherea medicală activă a elevilor bolnavi, prin dispensarizare.

    Importanța acestor cabinete

    Examenele medicale în şcoli sunt foarte importante în vederea depistării din timp a tuturor îmbolnăvirilor. Totodată, la școală, în pauze, la orele de sport și nu numai, se pot întâmpla diverse accidente, iar prezența unui medic în unitatea școlară cu siguranță ar fi cel mai bun lucru în astfel de cazuri.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: