spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesEroul jandarm Aurelian Calotă, înmormântat cu onoruri militare. A trăit o poveste...

    Eroul jandarm Aurelian Calotă, înmormântat cu onoruri militare. A trăit o poveste de dragoste incredibilă

    Jandarmul erou Aurelian Calotă, din localitatea Dănești, satul Brătuia, s-a stins din viață chiar cu o zi înainte de a împlini vârsta de 93 de ani. Acesta a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial și a trăit o poveste incredibilă de dragoste, fiind căsătorit cu femeia vieții lui timp de peste 70 de ani.

    Bătrânul suferea mult după ce soția lui a părăsit această lume, mai ales că au fost nedespărțiți. „Anul trecut a participat la o activitate în cadrul unității și gândurile sale se îndreptau mereu către fosta lui soție despre care a început să ne povestească despre aceasta. A fost deosebit de emoționant“, a spus Alin Ivan, putătorul de cuvânt al Jandarmeriei Gorj.

    „Suntem alături de familia îndurerată“

    Lt. col. (r) Aurelian Calotă s-a născut în 12 martie 1925 în Brătuia. A fost absolvent al școlii primare din localitate și, ulterior, a Școlii de Subofițeri Jandarmi Drăgășani, promoția 1943-1944, desfășurându-și activitatea într-o unitate de jandarmi din Timișoara. Ulterior, a lucrat contabil la Baza de Aprovizionare Târgu-Jiu.
    „Documente care atestă studiile militare, scrisorile de mulțumire și medaliile obținute în calitate de jandarm, au fost donate unității și expuse în Sala de Tradiții. Jandarmii gorjeni își exprimă regretul profund pentru dispariția sa și suntem alături de familia îndurerată, veteranul constituind un exemplu care a arătat generațiilor tinere ce înseamnă onoarea și patriotismul, iar noi îi suntem recunoscători“, a mai spus Alin Ivan.

    Înmormântat cu Gardă de Onoare și salve

    Jandarmii gorjeni l-au sărbătorit în urmă cu trei ani pe jandarmul erou. „Ne-a primit în decursul timpului în locuința sa din localitatea Brătuia, comuna Dănești, unde ne-a povestit întâmplări din experiența familială și profesională acumulată în haina militară de jandarm și totodată momentele trăite pe frontul din al Doilea Război Mondial“, a spus Alin Ivan.

    Astăzi (n.r. – ieri), jandarmii urmau să meargă cu un tort, numai că au aflat teribila veste. Înmormântarea va avea loc astăzi, la ora 12:00, în localitatea Brătuia. Lt. col. (r) Aurelian Calotă va fi înmormântat cu Gardă de Onoare și salve.

    S-au căsătorit cu dispensă regală

    „Avem 70 de ani de când suntem împreună! Suntem așa de la vârsta de 21 de ani. Am avut o viață foarte frumoasă, nu frumoasă!”, povestea în anul 2016 Elena Calotă.
    Se cunoșteau încă de la școală, pentru că au fost colegi. Dragostea lor a fost așa de puternic încât au dorit să se căsătorească înainte de vârsta minimă legală din perioada respectivă. Astfel, pentru a-și uni destinele au avut nevoie de o dispensă regală. „O știu de mic copil pe Lenuța! Am fost la școală împreună. La 21 de ani ne-am căsătorit și am avut nevoie de dispensă regală ca să ne lase, pentru că eram prea mici de ani! Așa de mult ar trebui să dureze căsniciile și azi”, mai spunea Aurelian.

    Nuntă în costume populare și cu trăsuri

    Au făcut nunta în anul 1946. Amândoi au fost îmbrăcați în costume populare. „Nu era ca acuma cu rochie albă. Am fost îmbrăcată în costum popular, la fel ca și Aurică. A fost frumos! Am avut trăsuri, cai, așa cum se făcea pe vremea aia!”, mai povestea în urmă cu doi ani Elena Calotă.

    Tatăl său a fost primar

    Aurelian Calotă și-a dorit foarte mult să îmbrace haina militară, iar la vârsta de 17 ani a fugit de acasă, pentru că tatăl său nu-l lăsa să meargă în armată.
    „Eu doar asta visam! Am plecat cu niște tineri din sat de aici și am ajuns la Timișoara. Acolo era armată. Eram un copil, dar am știut că asta vreau. Tata nu a vrut să mă lase, el fusese primar al comunei Brătuia și spunea că doar săracii merg în armată! Eu aveam situație acasă, de aia nu mă lăsa să plec”, a povestit jandarmul veteran de război. În timpul cât a fost militar, și-a continuat studiile și a absolvit și un liceu.

    Ca să poată să rămână în armată, a susținut admiterea la Școala de Subofițeri Jandarmi Drăgășani, promoția 1943-1944, apoi a plecat pe front, ca să-și ajute țara. A fost rănit și s-a întors acasă. „Am plecat la război, pe front, pentru că am vrut. Ne-au trimis pe front. Am văzut orori, am tras ca să ne apărăm. La un moment dat, m-au împușcat în picior și m-au trimis acasă. Am venit acasă, la Brătuia, rănit. Am avut noroc atunci“, a mai relatat jandarmul erou în urmă cu doi ani.

    A lucrat ani de zile în cadrul Jandarmeriei și când s-au făcut restructurări, s-a angajat la baza de aprovizionare din municipiul Târgu Jiu, unde a fost contabil.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: