spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesFestivalul Castanului...fără castane!

    Festivalul Castanului…fără castane!

    Cea de-a treia ediţie a Festivalului Castanului a avut loc ieri, la Tismana! Muzică, voie bună, mâncare pe alese, au fost toate elementele ce s-au regăsit la eveniment, numai că tocmai elementele de atracţie, castanele, au lipsit. Din acest motiv, Agenţia de Protecţie a Mediului Gorj desfăşoară un proiect prin care se doreşte refacerea pădurii de castani din zona Tismana, după ce aceştia au fost distruşi de cancerul castanului.

    castane

    Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Gorj a organizat, ieri, în parteneriat cu Primăria oraşului Tismana cea de-a treia ediţie a Festivalului Castanului. Activităţile s-au desfăşurat în Piaţa Publică din oraşul Tismana. Evenimentul are drept scop prezentarea obiectivelor şi rezultatelor proiectului de salvare a castanilor bolnavi. Proiectul prin care Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj doreşte să refacă pădurea de castani de la Tismana are o valoare de 1,9 milioane de lei şi este în plină desfăşurare. La acţiunile de ieri au luat parte şi reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Proiectul ce se apropie de final va continua cu un altul de salvare a speciilor pe cale de dispariţie. „Avem rezultatele scontate parţial atinse, indicatorii de program şi putem spune că suntem pe drumul bun de a finaliza acest proiect şi, bineînţeles, de a începe un alt proiect „Life” pentru a conserva speciile care sunt într-un oarecare pericol şi de a îmbunătăţi, astfel, mediul pe care îl vrem sănătos pentru generaţiile următoare”, a declarat directorul accesării de fonduri externe din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

    12 hectare de castani, plantate de A.P.M. Gorj!

    Proiectul durează de doi ani şi jumătate. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj au realizat, în colaborare cu specialişti din ţară, primele tratamente necesare pentru salvarea castanilor din zona Tismana. „Până în prezent, am făcut tratament la circa 60 de hectare de castan, tratament efectuat de către specialiştii de la ICAS Braşov. Am început reabilitarea prin plantare a habitatului de castani. Până în prezent am plantat 12,5 hectare de castan, iar în momentul de faţă avem o campanie extraordinară de plantare puieţi de şneapăn care se desfăşoară în masivul Oslea, pe un amplasament ce aparţine tot Primăriei Tismana”, a declarat Elisabeta Juveloiu, managerul proiectului.

    Castanele, cam absente

    Castanul este emblema oraşului Tismana şi punctul central al festivalului care are loc în fiecare toamnă. Castanul comestibil de la Tismana este o specie ocrotită prin lege din 1962, iar, din 2000, pădurea de castani a dobândit statutul de rezervaţie. În această perioadă, se culeg, încă, aceste fructe. Producţia din acest an nu este foarte mare, dar satisfăcătoare, spun autorităţile din Tismana. Peste 120 de hectare de castani au fost în zona Tismana, până mai anii trecuţi, dar cancerul de scoarţă a distrus numeroşi pomi. Ce-i adevărat, ieri, castanele au cam lipsit de la eveniment. „Deşi Festivalul este al castanului, nu se prea poate fără castane. Noi vom pregăti 150 de kilograme fierte, pe care le vom pune alături de o mămăliguţă şi tocană de oaie specifică zonei şi anotimpului”, a precizat primarul localităţii Tismana, Marian Slivilescu. La eveniment au luat parte şi autorităţile judeţene. „Este o zonă protejată şi, de aceea, rolul Agenţiei de Protecţie a Mediului Gorj este de a proteja castanii şi încercăm să găsim o soluţie să îi salvăm, să nu se îmbolnăvească”, a declarat Alin Văcaru, prefectul judeţului Gorj. „În aceste momente putem să conştientizăm cât de importantă este natura, dar, mai cu seamă, cât este de important un astfel de brand care a devenit şi tindă să devină unul naţional. Sperăm ca, prin aceste evenimente să se ajungă să se vorbească din nou despre Tismana ca despre „patria castanului”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu. Localnicii oraşului Tismana au luat parte, ca în fiecare an, la Festivalul dedicat gustoaselor fructe. „Venim la festival, în fiecare an. Într-adevăr, castanii de la noi au probleme, au pierit mulţi”, a spus un localnic din Tismana.

    Eforturi

    Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj face eforturi, ca, prin acest proiect, o bună parte din castanii cu risc de îmbolnăvire să fie salvaţi, iar replantarea acestor pomi fructiferi să readucă la viaţă rezervaţia din zona Tismana. Atmosfera festivalului dedicat castanelor, ieri, a fost întreţinută de muzica prichindeilor din zonă, dar şi de un spectacol organizat de Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: