spot_img
4.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSocialFestivalul de Literatură „Tudor Arghezi” reuneşte personalităţi din zece ţări

    Festivalul de Literatură „Tudor Arghezi” reuneşte personalităţi din zece ţări

    arghezi-2În perioada 25-28 mai, la Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti, localitatea de obârşie a scriitorului Tudor Arghezi, va avea loc cea de-a 37-a ediție a Festivalului Internațional de literatură care-i poartă numele. Festivalul de anul acesta se bucură de participarea a numeroşi scriitori atât din ţară cât şi din străinătate. Totodată, va fi prezentă la Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti întreaga conducere a Uniunii Scriitorilor din România.

    ion-cepoiFestivalul îl omagiază pe scriitor şi îşi propune să contribuie la stimularea pe criterii valorice a scrisului românesc contemporan, inclusiv pentru cunoaşterea şi promovarea operei argheziene, în ţară şi peste hotare. Potrivit conducerii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, festivalul se adresează creatorilor de literatură şi exegeţilor în arghezologie din ţară, precum şi vorbitorilor de limbă română din comunităţile de peste graniţe, cu preocupări în domeniu. „Vor participa creatori de literatură şi artă plastică din România, Bulgaria, Serbia, Moldova, Ucraina, Germania, Franţa, Italia, Rusia, Israel şi Liban. Acesta festival este fără îndoială evenimentul cultural cel mai important al anului acestuia în Gorj. Participă personalităţi din România şi din alte 10 ţări din Europa şi nordul Africii. Va fi cea mai mare ediţie pe care o am organizat-o noi până acum”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

    arghezi-1Zeci de scriitori români, dar şi din afară ţării sunt aşteptaţi în Gorj, în cadrul acestui festival. „Ne bucurăm de prezenţa unor creatori de foarte mare anvergură europeană. Este vorba despre Evgheni Nedev, directorul Muzeului de Artă Gabrovo şi vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Bulgaria; Beatrice Bernath, din Haifa, Israel, poetă şi artist plastic, face parte din Asociaţia Scriitorilor Israelieni de Limbă Română şi este redactor la revista Secolul XXI care apare la Haifa; Maia Pesici, din Serbia, poetă traducătoare şi Zoran Pesici, poet traducător, directorul revistei „Gradina” din Niş, Serbia. Acesta va aduce cu el inclusiv o parte din poeziile lui Tudor Arghezi traduse în limba sârbă. Din Germania va participa Ioana Heidel, prozatoare, preşedinta Asociaţiei culturale germano-română din Wurzburg, asociaţie cu care, de la începutul acestui an, am devenit parteneri. Din Republica Moldova va participa o poetă cercetătoare, lector univ. la Universitatea de Stat din Chişinău, Maria Pilchin. Din Liban, Hanane AAD, poetă traducătoare, laureată a Premiului Ministerului Culturii din Liban. Din Cernăuţi, Ucraina, va participa pentru prima dată Vasile Bâcu, redactor şef „Gazeta de Herţa”. Natalia Azarova este primul scriitor rus care ajunge în Gorj. Aceasta este profesor la Universitatea Pedagogică din Moscova, cercetător la Institutul de Lingvistică al Academiei de Stat a Rusiei şi director al Centrului de Cercetare a Poeziei Lumii din Moscova. Din Franţa, Sylvestre Clancier, poet, editor, membru în Biroului Asociaţiei Internaţionale de Critică Literară şi vicepreşedinte al Federaţiei Societăţilor Scriitorilor Europeni. În ceea ce priveşte participarea scriitorilor români, aceştia sunt poeţi, critici literari, prozatori, redactori şefi de reviste literare, traducători, începând de la Nicolae Manolescu, membru al Academiei Române, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România şi preşedinte de onoare al festivalului nostru, Gabriel Chifu, vicepreşedinte Uniunii Scriitorilor din Romînia, Irina Horea, traducător, Horia Gârbea, preşedintele Filialei de Poezie Bucureşti a USR, Ioana Moldovan, redactor şef al revistei „Familia” din Oradea ş.a.”, a mai declarat Ion Cepoi.

    De asemenea, la fel ca în fiecare an, vor avea loc lansări de carte, conferinţe de presă, întâlniri cu cititorii şi vizitarea muzeului „Tudor Arghezi”, din oraşul Târgu-Cărbuneşti.

    Premii pentru scriitori

    Cât despre costurile la care se ridică organizarea evenimentului cultural, acestea se ridică la aproximativ 70.000 de lei. „Uniunea Scriitorilor din România acordă două premii în valoare a 4000 de lei fiecare, deci cuantumul pe care îl acordă Uniunea Scriitorilor este de 8000 de lei. Este cea mai mare sumă pe care a acordat-o până în acest moment. Practic, s-au dublat sumele faţă de ediţiile trecute. Primăria Târgu-Cărbuneşti, partenerul nostru în organizare, şi-a prevăzut cheltuieli în valoare de 10.000 de lei. Sume modice vor mai pune la dispoziţie festivalului Liga Culturală „Fiii Gorjului” din Bucureşti care va acorda un premiu de 1000 de lei unui scriitor gorjean, nu în mod obligatoriu cu domiciliul Gorj în acest moment. De asemenea, vor oferi sume modice Biblioteca Judeţeană şi Ansamblul „Doina Gorjului”. În ceea ce priveşte cheltuielile majore, în suma de 50.000 de lei, acestea sunt în responsabilitatea Centrului, deci undeva în jurul sumei de 70.000 de lei va fi cuantumul total al cheltuielilor”, a precizat Ion Cepoi.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: