spot_img
14.9 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesFocar de scarlatină în Târgu-Jiu, la două dintre cele mai cunoscute şcoli

    Focar de scarlatină în Târgu-Jiu, la două dintre cele mai cunoscute şcoli

    Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a anunţat că, la ora actuală există două focare de scarlatină în municipiul Târgu-Jiu. Din păcate, focarele sunt la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” și la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu”, unele dintre cele mai prestigioase instituții de educație din Gorj.

    Focar de scarlatină în Târgu-Jiu, la două dintre cele mai cunoscute şcoliDirecția de Sănătate Publică Gorj a confirmat, marți, existența a două focare de scarlatină la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” și la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu”. Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj, a afirmat că la unitățile școlare mai sus amintite s-a făcut dezinfecție, dar și un triaj epidemiologic printre elevi, astfel că mulți dintre copii au fost trimiși acasă, de dascăli, de teama să nu se îmbolnăvească. Câțiva copii sunt internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. „Avem un focar cu trei cazuri la școala numărul opt din Târgu-Jiu, acolo sunt trei elevi bolnavi. Mai avem un focar la CNTV și părinții au fost anunțați. Copiii primesc tratament, iar la clasele respective s-au aplicat măsurile care se impun. Focarele sunt monitorizate. Le recomandăm părinților să nu ducă copiii bolnavi în colectivitate și să meargă la medic.

    colegiul tudor vlScoala Gimnazială Alexandru ȘtefulescuEste o boală în care se recomandă tratamentul cu antibiotice, dar cel recomandat și prescris de un medic specialist. Copiii trebuie să se spele pe mâini când mănâncă etc”, a spus Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Doi elevi sunt internați la SJU și sunt sub tratament, forma de manifestare a bolii necesitând internarea. Dorin Tașcău, directorul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, a afirmat că la această unitate de învățământ există trei cazuri de scarlatină la clasele primare, unde copiii depistați cu această boală au fost trimiși acasă. Săptămâna trecută a mai existat suspiciunea de această boală la Scoala Gimnazială Alexandru Ștefulescu și la o grădiniță din Târgu-Jiu. „La CNTV sunt trei cazuri, s-a făcut ceea ce se impunea, se vor face analizele copiilor de la acele clase și analizele profesorilor. Este vorba despre clasele a I-a și pregătitoare. Nu este cazul să recomnadăm întreruperea orelor. Copiii bolnavi sunt acasă”, a spus Dorin Tașcău, directorul CNTV Târgu-Jiu.

    Ce este scarlatina

    Scarlatina este o boală eruptivă infectocontagioasă, mai frecventă în rândul copiilor sub 10 ani. Boala debutează brusc cu febră, stare generală modificată, angină şi erupţie de bubiţe foarte mici roşii- rozalii. Boala este provocată de streptococul beta hemolitic de grup A, însă doar de unele serotipuri ale acestuia. Streptococul răspunzător provoacă o inflamaţie locală şi eliberează o toxină în sânge. După perioada de incubaţie, care poate dura de la 3 până la 5 zile, apar alte semne, precum febra de 39-40 de grade, dureri de cap, vărsături, durere în gât, ritm cardiac accelerat, ganglioni umflaţi. Mai mult decât atât, limba devine zmeurie de la vârf spre bază- adică este mai roz decât de obicei, cu papile roşii, iar mai în spate prezintă un depozit albicios. În următoarele 24 de ore de la debutul bolii, apar pe burtica copilului nişte bubiţe mici şi aspre, care par mai degrabă o iritaţie.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: