spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialGeneralul Magheru, celebrat la Albeni! Ce surprize au pregătit autoritățile

    Generalul Magheru, celebrat la Albeni! Ce surprize au pregătit autoritățile

    primaria-albeniAsociația Global Inclusion în parteneriat cu Primăria Albeni, Școala Generală Albeni, Consiliul Județean Gorj și Primăria Municipiului Tg-Jiu vor organiza manifestarea culturală „Drumul lui Magheru”, sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 11.00, în comuna Albeni, pentru a marca ziua de naștere a generalului Gheorghe Magheru – 8 aprilie.

    De numele generalului Gheorghe Magheru se leagă mai multe momente cruciale din istoria județului Gorj și a României, iar Albeni este localitatea sa natală, evenimentul cultural-evocator este menit să evidențieze valoarea istorică a eroului gorjean. Programul manifestării culturale „Drumul lui Magheru” este complex. Astfel, autoritățile au pregătit o serie de manifestări comemorative care vor cuprinde: intonarea imnului de stat (Fanfara „Armonia” din Târgu-Jiu), o slujbă, depunere de coroane. La prânz va avea loc o ședință festivă a Consiliului Local prezidată de Primarul comunei Albeni, dar și dezvelirea unui Tablou Portret al generalului Gheorghe Magheru. Va avea loc și un colocviu comemorativ ”Gheorghe Magheru”. Locație: Școala Generală Albeni, iar seara se va încheia cu un spectacol de muzică populară susținut de Școala Populară de Artă Târgu Jiu și Ansamblul muzical din localitate, la Căminul Cultural din Albeni.

    Cine a fost generalul Magheru

    Cei din neamul Magheru au ajuns în Gorj la jumătatea sec. al XVII-lea, venind din satul Vidra, comuna Vârfuri, ținutul Hălmagiului (azi jud. Arad), de pe valea Crișului Alb. Ei s-au stabilit în anul 1665 în satul Câlnic de pe malul Gilortului, trcând munții de teama nobilimii maghiare la 1640 – 1650. (…) Gheorghe Magheru a îmbrățișat cariera armelor. În timpul Revoluției din 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, la vârsta de 17 ani. Un document al vremii a consemnat participarea lui Gh. Magheru, la 30 martie 1821, sub comanda polcovnicului Iordachi Hristofi la Revoluția lui Tudor Vladimirescu. (…) Căpitanul de panduri Gheorghe Magheru s-a distins în mod deosebit, prin patriotism și curaj. (…) La izbucnirea mișcării revoluționare din 1848, Gheorghe Magheru a fost numit ministru de finanțe în guvernul provizoriu, apoi căpitan general al trupelor de dorobanți și panduri și inspector general al guardiilor naționale. După înfrângerea Revoluției de la 1848 și dizolvarea taberei militare de la Râureni (Vâlcea), pe care a condus-o, Magheru s-a exilat la Viena, unde a stat timp de nouă ani. Revenit în țară la 20 august 1857 s-a dedicat unirii, fiind desemnat deputat al județului Gorj din partea „clasei proprietarilor celor mari”, dar nu a fost ales în Adunarea legislativă a țării. În anul 1860, Gh. Magheru a fost ales deputat de Gorj, fiind reales în anii 1864 – 1868. Cu ocazia Războiului pentru independență (1877) generalul Gh. Magheru a îmbărbătat pe ostași și a sprijinit armata română prin acțiuni de colectare de fonduri bănești. După război el a continuat activitatea parlamentară. Gheorghe Magheru a decedat la 23 martie/4 aprilie 1880 la București, iar la dorința sa a fost înmormântat la Tg-Jiu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: