spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialMănăstirea Lainici, un loc ce pare ales de Dumnezeu! Mii de turiști...

    Mănăstirea Lainici, un loc ce pare ales de Dumnezeu! Mii de turiști vin aici în fiecare an

    manastire 1Există un loc în județul Gorj unde ai impresia că îl întâlnești pe Dumnezeu. Mănăstirea Lainici este unul dintre cele mai importante obiective turistice și religioase, iar aici vin anual, să își găsească liniștea interioară, mii de turiști din România și străinătate. Acest loc se află în Defileul Jiului, la doar 32 de kilometri de Târgu-Jiu.

    manastire 5Vechimea Mănăstirii Lainici nu este cunoscută cu exactitate, însă conform datărilor istorice aceasta ar fi fost realizată prin 1810-1817. „Prin anii 1760-1780, în timpul Imperiului Austro-Ungar, când s-au distrus toate mănăstirile din Transilvania în general, atunci se spune că s-ar fi distrus și biserica din secolul XIV de la Lainici, ca după aceea de la 1810-1817 să se facă această biserică de zid, care este până în ziua de astăzi. Primul Război Mondial a afectat foarte mult zona mănăstirii, au fost distruse toate clădirile, arhiva a fost arsă, clopotele au fost topite, biserica a fost transformată în grajd, doi călugări au fost deportați în Germania, au murit ca niște eroi în lagărele germane. Timp de trei ani a fost ocupație germană în mănăstire. După aceea, în perioada interbelică se reface mănăstirea. Lucrările care s-au făcut la șosea și la linia ferată Bumbești Jiu — Livezeni au afectat foarte mult mănăstirea, au perturbat viața monahală din aceasta, s-au ocupat abuziv terenuri și clădiri, a fost o batjocură adusă mănăstirii”, povestește starețul Ioachim.

    manastire 3De asemenea, numele acestui loc ce pare ales de Dumnezeu se leagă de anumite legende. Unele spun că „Lainici” vine din greaca veche și că ar însemna piatră, făcând referire că numele a fost ales în acest fel, lăcașul reprezentând o „trecătoare prin munți de piatră!”. O altă ipoteză este aceea că numele vine de la un trib geto-dac, al Lailor, acesta fiind situat undeva prin secolele IV sau V la aproximativ 80 de kilometri distanță de actuala Mănăstire Lainici. Totuși, nimeni nu poate confirma cele două ipoteze, neexistând dovezi care să ateste cum a fost ales acest nume pentru sfântul lăcaș. Mănăstirea Lainici a fost supusă unor pericole inevitabile de-a lungul veacurilor. Starețul Ioachim a precizat anterior că în 1959 s-a dat decretul 410 prin care au fost dați călugării afară din mănăstiri și atunci au fost pustiite mănăstirile. De la Lainici au fost dați afară 38 de călugări, iar doi au rămas ca paznici. După Revoluția din 1989 a avut loc o schimbare bruscă, iar aici s-a construit biserica.

    manastire 4manastire 2

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: