spot_img
5.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSocialNumărul mamelor minore a crescut alarmant în ultimii ani

    Numărul mamelor minore a crescut alarmant în ultimii ani

    Centrul Maternal din Târgu-Jiu poartă „sub cupolă” poveşti cutremurătoare, însă, mai tragic este faptul că multe dintre mamele care îşi cresc aici copiii sunt mame minore, pe care familiile, părinţii, rudele, dar şi prietenii le-au lăsat într-un con de umbră. Copiii care dau naştere copiilor sunt din păcate victimele societăţii în care trăim. Alarmant este faptul că, numărul minorelor care au venit în Centrul Maternal a crescut considerabil în ultimii ani. Potrivit unei analize, realizate la nivel naţional, România ocupă primul loc în Europa, în ceea ce priveşte numărul de naşteri înregistrate în rândul minorelor.

    Naşterea unui copil este unul dintre cele mai fericite momente din viaţa unui cuplu. O femeie se simte împlinită atunci când dă naştere unui copil, pe care cu ardoare şi dăruire abia aşteaptă să îl crească. În general, căci, pe alocuri situaţia nu se prezintă la fel. Sunt mame care nu îşi doresc copiii, care ajung să dea naştere acestor vieţi, în sânul unor familii dezbinate şi cu prea multe probleme, încât să mai poată avea grijă de încă un suflet. Atunci aceste mame, unele dintre ele minore, ajung în sistemul de protecţie socială. În Centrul Maternal din Târgu-Jiu sunt în acest moment 10 mame cu 20 de copii. Trei dintre aceste mame sunt minore şi învaţă din mers tot ce pot pentru a le oferi copiilor lor educaţia de care au nevoie. Alarmant este faptul că, spun reprezentanţii centrului, numărul mamelor minore a crescut considerabil în ultimul an. „În ultima vreme unitatea noastră este supraaglomerată. În Centrul Maternal, deşi avem o capacitate de opt mame cu opt copii, în prezent avem 10 mame cu 20 de copii şi o gravidă, iar în Centrul de Zi, avem 27 de copii. O caracteristică ar fi faptul că în această perioadă a crescut considerabil numărul mamelor minore. Dacă până acum trei-patru ani de zile în Centrul Maternal din Târgu-Jiu erau internate cel mult, una două mame pe an, minore, acum începând de anul trecut, (dar şi în acest an, dar continuă să persiste acest fenomen, un fenomen care mă îngrijorează, dar şi pe colegii mei a crescut) avem acum patru-cinci mame, care stau aici concomitent. Noi facem tot posibilul ca mamele minore să îşi continue studiile, însă, sunt mame minore cu vârste foarte fragede, care sunt în clasa a VII-a sau a VIII-a, ceea ce ne creează o serie întreagă de probleme, sunt probleme sociale, probleme de viaţă”, a spus Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal Târgu-Jiu.

    Milosteanu: „Avem mame care în 2012 nasc acasă”

    În cadrul Centrului Maternal specialiştii în domeniu încearcă să le ofere acestor mame, dar şi copiilor lor şansa unei vieţi normale, în care să nu ducă lipsa şi căldura unei familii, însă, uneori, aceste sarcini sunt duse sunt duse cu greu. Două mame minore frecventează şi acum cursurile şcolare, un fapt îmbucurător, pentru că marea majoritate a minorelor care nasc copii renunţă prea uşor la şcolarizare. „Avem două minore care urmează cursurile şcolare. Ne interesează ca copiii cu copii, aceste mame, să îşi finalizeze cursurile, şi de ce nu să continue cu studiile superioare. Nu mai avem copii abandonaţi şi acest lucru trebuie să îl aprecieze toată lumea. Aceşti copii, indiferent că s-au născut într-un palat sau un bordei trebuie să aibă aceeaşi şansă la viaţă ca un copil normal, să aibă şi ei nişte condiţii optime de creştere. Avem mame care în 2012 nasc acasă. Aceste femei provin în special din familii cu probleme. Trebuie să spunem că mulţi copii provin din familii dezmembrate, sunt familii în care partenerii se ceartă, familii în care bărbaţii au viciul alcoolului, care au un comportament deviant, care aduc probleme şi au probleme cu justiţia”, a mai spus Gheorghe Milosteanu.

    Numărul copiilor abandonaţi în spitale a scăzut

    Informarea mamelor cu privire la educarea şi creşterea unui copil par să schimbe cifrele, potrivit cărora numărul copiilor, abandonaţi în unităţile spitaliceşti este mare. De câţiva ani, spun specialiştii din sistem, numărul copiilor care sunt abandonaţi în spitale a scăzut. „La înfiinţarea acestei instituţii în municipiul Târgu-Jiu erau foarte mulţi copii abandonaţi în Secţia de Nou-Născuţi, dar pe parcurs numărul acestora a scăzut considerabil, dar poate a şi scăzut, sau mai mult a şi dispărut în unii ani. În urmă cu zece ani s-au înregistrat şi 40-50 de copii abandonaţi în Secţia de Nou-Născuţi din Târgu-Jiu, comparativ cu ce se întâmplă acum e mult. Am ajuns să avem acum poate un copil, ceea ce ne face să credem că ne-am făcut treaba”, a spus directorul Centrului Maternal din Târgu-Jiu. Mămicile din cadrul Centrului Maternal din Târgu-Jiu nu sunt lipsite de acţiunile educative, dar nici de cele recreative. În limita resurselor financiare, conducerea instituţiei desfăşoară cu mămicile diferite acţiuni, menite să le facă să se mai destindă şi să uite de grijile şi problemele, care spun specialiştii, pot afecta şi copiii. „Am făcut activităţi care nu sunt prevăzute în program, însă, am mers cu copiii la mare, o zi de săniuş la Rânca, am mers la Jaleş la o zi de picnic. Vrem să treacă mai uşor peste gândul că au nevoie de protecţia şi intervenţia statului. Sunt oameni de bine care aduc cadouri care aduc cadouri copiilor din Centrul Maternal. De Paşti mamele şi copiii vor avea un meniu îmbunătăţit, bucate tradiţionale. Vom încerca să le oferim toate condiţiile necesare pentru a se simţi ca într-o adevărată familie. Nu vrem să le lipsească nimic”, a mai spus conducerea centrului. Chiar dacă unitatea este supraaglomerată, conducerea spune că va face faţă situaţiei şi, sigur, se vor găsi soluţii pentru ca toate mamele să se simtă în siguranţă.

    Statistici crunte

    8.500 de minore devin mame în fiecare an. România atinge, fără sa vrea, un nou record negativ. Suntem pe primul loc în Europa la numărul de naşteri înregistrate în rândul minorelor. Potrivit Ziare.com, 43 de mame dintr-o mie nu ajunseseră la vârsta majoratului în 2009 potrivit studiilor UNICEF. Tinerele care ajung să poarte o sarcină la vârste fragede provin în general din familii dezorganizate, care trăiesc mai ales în mediul rural. Cazurile adolescentelor care au devenit mame s-au înmulţit după Revoluţie, ajungând la o medie de 8.500 pe an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: