spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialPomii fructiferi și vița de vie, afectați de temperaturile de iarnă din...

    Pomii fructiferi și vița de vie, afectați de temperaturile de iarnă din martie

    Pomii fructiferi și vița de vie vor avea de suferit din cauza temperaturilor scăzute, specifice perioadei de iarnă, care se înregistrează în cea de-a doua parte a lunii martie.

    Inginerul horticol Vasile Cochină, președintele Asociației Viticole „Dealul Bălănești“ din județul Gorj ne spune plantațiile la care nu s-au executat tăierile de primăvară și lucrările specifice sunt cele mai expuse și vor putea fi afectate de temperaturile scăzute: „Cei care au fost prinși descoperiți cu lucrări neterminate sau neîncepute la vița de vie și pomi fructiferi vor avea probleme mari. Vorbim aici de tăierile specifice pentru perioada de primăvară, tratamente și chiar lucrări la sol. Cea mai mare probleme este procesul de înmugurire, rodire și alte etape de acest fel vor fi mult întârziate. Eu am tăiat vița de vie în urmă cu o săptămână și am găsit coarde vița de vie «plângând», ceea ce înseamnă că a pornit seva și procesul de hidroliză. Dacă nu reușești să oprești înaintarea sevei acolo unde te interesează, atunci situația se agravează. Vor fi afectate în primul rând culturile unde nu s-au făcut tăierile specifice de tăiere și curățare de primăvară.

    Temperaturile mai mici de -5 grade Celsius sunt extrem de periculoase

    De asemenea, Vasile Cochină a mai precizat că temperaturile negative ar putea să afecteze iremediabil pomii fructiferi și vița de vie: „O altă problemă o reprezintă temperaturile mai mici de minus cinci grade Celsius. În acest caz, la fel seva va putea fi afectată. Cel mai mult de suferit vor avea pomii fructiferi cu pornire mai timpurie: peri, vișini, cireși sau corcoduși“.

    Cum pot fi tratați pomii fructiferi

    Inginerul horticol a precizat că la unele specii se mai pot aplica tratamente pentru a mai înlătura din efectele negative: „La unele specii se mai pot aplica tratamente pentru a mai elimina din efectele temperaturilor nefavorabile, cum ar fi la păr sau la prun, care se pot stropi cu «zeamă albastră» (n.r.-zeamă bordoleză, care este un fungicid de contact și nu pătrunde în țesutul plantelor, având la bază sulfat de cupru ți var nestins). Acest tratament se aplică atunci când temperatura se încălzește și este peste cea de îngheț“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: