spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialPovestea clădirii unde de mai bine de un secol se află filiala...

    Povestea clădirii unde de mai bine de un secol se află filiala Gorj a Băncii Naționale a României

    casa carabatescu 1Una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiul Târgu-Jiu are o istorie inedită. Casa Carabatescu este imobilul care, de mai bine de un secol, aparține filialei Gorj a Băncii Naționale a României. Deși imobilul este sediu al instituției de atâția ani, acesta a fost ridicat odinioară pentru a satisface nevoile de locuit ale unei familii. Terenul pe care Ion Carabatescu a construit casa a aparținut, în anul 1877, lui Constantin Stanciovici Brănișteanu. Mai târziu, bucata de pământ a trecut în proprietatea familiilor Petrescu și Caribolu, iar în anul 1895, Ion Carabatescu a cumpărat de la avocatul Ștefan Dobruneanu și de la Ana Petrescu câte o bucată de teren. Aici a construit casa care se mai află și astăzi într-o stare foarte bună, aici fiind sediul Sucursalei Gorj a Băncii Naționale a României.

    casa carabatescu 3Construcția este de o frumusețe deosebită, iar scriitorul Ion Duguleanu ne prezintă istoria acesteia în unul dintre volumele „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”. „La începutul anului 1901, Ion Carabatescu oferă spre vânzare noua construcție Guvernatorului BNR pentru a servi ca sediu Agenției Târgu-Jiu, înființată în anul 1898. În urma tratativelor purtate, la 17 decembrie 1901, Ion Carabatescu vinde BNR această clădire cu prețul de 65.000 lei, sumă care ar părea nesemnificativă dacă nu am cunoaște că era vorba de lei – aur. În anul 1925, BNR cumpără de la moștenitorii lui Ion Carabatescu și anume Angela Nedeianu, Sabina Petcu și Numa Carabatescu restul terenului pe care aceștia îl mai dețineau. Din anul 1901 și până în prezent, clădirea a fost și a rămas neîntrerupt în proprietatea BNR servind ca sediu de bancă”, menționează Ion Duguleanu în cartea „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”, ediția 2014.

    casa carabatescu 2Clădirea este descrisă în detaliu în cartea mai sus amintită, astfel că persoanele care nu au vizitat-o niciodată pot afla amănunte ce țin de arhitectura imobilului. Tot de aici aflăm că în 1907 a fost introdus curentul electric în clădire. „Ferestrele au un încadrament care imită intrarea într-un templu antic și au draperii cu motive florale. Câteva încrustații în lemnul vizibil al acoperișului dau și ele o notă de distincție clădirii. Am remarcat, de asemenea, tocăria din stejar, treptele de marmură albă de la intrare și, nu în ultimul rând, masivitatea și soliditatea clădirii, așa cum ar trebui să fie și finanțele unei țări, sediul BNR fiind, după părerea noastră, un simbol al acesteia”.

    Ion Carabatescu era născut în anul 1847 în localitatea Romanești, fiind fiu al lui Constantin și Elena Carabatache. În catagrafia oficială intitulată „De toți boierii Țării Românești la anul 1829” a lui Ion Filitti, acesta era încadrat în categoria boierilor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: