spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialProcesiune religioasă pe străzile din Târgu-Jiu

    Procesiune religioasă pe străzile din Târgu-Jiu

    Sute de credincioşi au ales să păstreze vie şi în acest an, tradiţia ortodoxă care îi îndeamnă la pioşenie, rugăciune şi cinstirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Patronii spirituali ai oraşului Târgu-Jiu, Sfinţii Constantin cel Mare şi mama sa, Elena, poartă însemnele unor adevăraţi sfinţi precursori, în lupta pentru creştinătate şi credinţă. Iar încărcătura sfintei zile a fost marcată prin slujbă, ritualul de procesiune şi evlaviaosă rugăciune. Soborului de preoţi s-au alăturat enoriaşi şi nu numai, veniţi să-i prăznuiască împreună pe ocrotitorii bisericii creştine.

    Procesiunea a fost prefaţată, ca în fiecare an de slujba specifică şi destinată prin ritualul bisericesc praznicelor împărăteşti. Timp de câteva ore, autorităţile au avut răgazul necesar ultimelor pregătiri, menite să asigure procesiunii un cadru propice de derulare. Atmosfera şi-a luat repede tonul cuvenit, iar glasurile corului bisericesc răzbăteau parcă dincolo de zidurile bisericii, împânzite de enoriaşi. Forţele de ordine au fost mobilizate corespunzător, pentru a opri circulaţia pe arterele destinate procesiunii. Traseul parcurs a fost bulevardul Unirii-bulevardul Constantin Brâncuşi-Piaţa Prefecturii, iar debutul procesiunii l-a constituit purtarea făcliilor, în pas de defilare. Pioasa misiune a revenit poliţiştilor locali, urmaţi de Fanfara Armonia, un cor de muzică religioasă, copii şi tineri îmbrăcaţi în costume populare, preoţi şi credincioşi. Alaiul creştea în număr, o dată cu alăturarea celor prezenţi, veniţi special să asiste la procesiune, iar de pe margine, privirile curioase şi adâncite de emoţii ale gorjenilor aduceau o mărturie în plus că Marii Sfinţi nu vor fi uitaţi de creştinătatea pe care au slujit-o şi apărat-o. Icoanele sfinţilor părinţi şi a sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena, au fost purtate de soborul de preoţi iar parte din procesiune a fost şi purtarea pe umerii preoţilor a Moaştelor Sfântului Irodion. „Este un gest de recunoaştere pentru însemnătatea acestei zile.Am fost şi anul trecut şi vin an de an, pentru că Sfinţii Împăraţi trebuie amintiţi tuturor creştinilor aşa cum se cuvine. Prindem în suflete mai multă speranţă şi încredere că viitorul va fi mai bun prin credinţă”, a spus o femeie, care s-a desprins uşor din alai pentru a vorbi cu noi. O altă creştină i-a urmat imediat exemplul. „Mi se pare atât de necesară procesiunea aceasta, ca un omagiu şi prăznuire pentru marii împăraţi ai creştinătăţii, încât orice alte vorbe sunt de prisos. Mă bucur şi pentru că sunt patronii spirituali ai oraşului şi nu este întâmplător. Toată Biserica Creştină cinsteşte astăzi memoria Sfinţilor Împăraţi, şi noi facem la fel, prin rugăciune, nimic mai mult”, a sunat vocea plină de îndemn a unei alte gorjence.

    Autorităţile, prezente la procesiune

    Autorităţile locale şi judeţene s-au alăturat cortegiului, marcaţi de emoţia momentului. Primarul Florin Cârciumaru a subliniat importanţa procesiunii prin tradiţia care a căpătat-o printre locuitorii oraşului, fericiţi că sunt patronaţi spiritual de două din figurile de marcă ale creştinătăţii. „Măcar o dată pe an, să ne aducem aminte că suntem creştini şi avem ocrotirea sfântă după credinţa şi spiritualitatea fiecăruia. Este de bun augur să vedem entuziasm şi emoţii la un loc, iar evenimentul să devină unul înălţător”, a spus edilul Cârciumaru. Circulaţia pe străzile din centrul oraşului a fost oprită, aproximativ 30 de minute, dar timpul parcă se oprise în loc. Nu vezi în fiecare zi atâta lume strânsă la un loc şi mai ales, Înalte feţe bisericeşti pentru a marca una din cele mai importante sărbători pentru creştinătate. Slujba, ţinută în Piaţa Prefecturii nu a durat mult, dar a stârnit suficientă pioşenie în sufletul enoriaşilor, care au putut ignora mai uşor stropii încăpăţânaţi de ploaie.

    Procesiune cu tradiţie

    În fiecare an, Biserica ortodoxă prăznuieşte la 21 Mai pe Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena. Faptele, demne de a fi cinstite de întreaga creştinătate, sunt cunoscute şi de locuitorii din Târgu-Jiu, dovadă prezenţa numeroasă la eveniment. Sfinţii Împăraţi au meritul de a fi ancorat religiei creştin ortodoxe locul cuvenit în istorie, prin biruirea persecuţiilor, dar şi de a fi declarat pentru prima dată, religia creştină, religie de stat. Pentru merite, dar şi pentru izbăvire prin credinţă, figurile celor doi reprezintă umanitate şi spiritualitate la un loc. Organizarea procesiunii religioase, închinate patronilor spirituali ţine deja de tradiţie în Târgu-Jiu, iar cu fiecare an, semnificaţia zilei este întărită pentru că aduce tuturor prilej de meditaţie şi rugăciune.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: