spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialSprijin financiar pentru fermieri de până la 1500 de euro

    Sprijin financiar pentru fermieri de până la 1500 de euro

    APIA-gorjAnul 2017 vine cu noutăţi pentru fermieri. Centrul Judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează fermierii interesaţi că, în perioada 15 decembrie 2016 — 15 mai 2017, va fi deschisă prima sesiune de depunere a proiectelor pentru submăsura (sM) 6.5 ‘Schema pentru micii fermieri’ din cadrul Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020 (PNDR 2020).

    Micii fermieri care-şi arendează terenul agricol pentru 20 de ani sau îl vând, vor primi o subvenţie de 1.500 de euro/an până-n anul 2020. Sunt eligibili pentru acest ajutor fermierii care au beneficiat, cel puţin un an, de schema simplificată pentru micii fermieri, gestionată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Scopul investiţiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este de sprijinire a micilor fermieri care au participat la schema de mici fermieri din Pilonul 1 (plăţi directe către fermieri) pentru cel puţin un an şi care se angajează să transfere definitiv altui fermier întreaga lor exploataţie şi drepturile de plată corespunzătoare. Valoarea sprijinului nerambursabil acordat este echivalentul a 120% din cuantumul anual al sprijinului acordat pe schema de micii fermieri din Pilonul 1.

    Cine beneficiază de sprijin

    Fermierul trebuie să transfere definitiv către alt fermier întreaga exploataţie a drepturile de plată corespunzătoare. Transferul definitiv al exploataţiei se va face integral către un singur fermier, care trebuie să fie înregistrat în Registrul Unic de Identificare – APIA. Cererea pentru transfer de exploataţie trebuie să fie înregistrată la APIA. Transferul definitiv al terenului se poate face prin următoarele contracte acceptate: contract de vânzare-cumpărare, act de donaţie sau contract de arendă încheiat pe o perioadă de minim 20 de ani, începând cu anul depunerii cererii de finanţare. Accesarea submăsurii şi succesul implementării presupune existenţa unei relaţii contractuale între doi fermieri. Astfel, deşi sunt plătiţi cei care cedează exploataţia, criteriile de selecţie îi au în vedere şi pe cei care preiau exploataţiile, fiind prioritizate acele transferuri de teren agricol care au ca efect, pe lângă mărirea suprafeţei exploatate, şi comasarea terenurilor agricole. Sprijinul oferit este o oportunitate pentru dezvoltarea unor exploataţii mai puternice care să beneficieze de fonduri europene pentru investiţii, anunţă reprezentanţii APIA Gorj.

    Sprijinul financiar nerambursabil se acordă anual, începând cu data transferului şi până la data de 31.12.2020 şi reprezintă 120% din suma anuală calculată a sprijinului pe care fermierul a primit-o în ultimul an în cadrul schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I (maximum 1.500 euro/ an, reprezentând 120% din suma maximă anuală calculată a sprijinului pe care fermierul a primit-o în ultimul an în cadrul schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I). Alocarea disponibilă aferentă primei sesiuni de depunere de proiecte pentru submăsura sM 6.5 este de 112,33 milioane de euro. Modalitatea de depunere a proiectelor este cea online pe pagina oficială a Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale, www.afir.info.

    Pentru întocmirea documentaţiei necesare obţinerii finanţării, solicitanţii au la dispoziţie Ghidul Solicitantului care poate fi consultat pe site-ul instituţiei, la secţiunea „Investiţii PNDR”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: