Acasa / Actualitate / 125 de ani de la naşterea Ecaterinei Teodoroiu. Autorităţile au în plan mutarea statuii din zona CAM

125 de ani de la naşterea Ecaterinei Teodoroiu. Autorităţile au în plan mutarea statuii din zona CAM

Au trecut 125 de ani de la nașterea Eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu şi autorităţile se pregătesc să-i marcheze cum se cuvin. În ziua de 14 ianuarie va fi dezvelit şi Mausoleul din centrul municipiului urmat de o slujbă de pomenire la care vor participa rudele Eroinei.

Programul manifestărilor este unul stufos şi cuprinde acţiuni în toate zonele oraşului care au legătură cu Eroina de la Jiu. „Am gândit un program amplu cu patru momente. Se va începe la Vădeni cu o slujbă de pomenire şi se va continua cu o expoziţie foto-documentară Ecaterina Teodoroiu- fiica a Vădemilor ce va avea loc la Şcoala Gimnazială numărul 7 la orele 10.00. Vom avea parte de o evocare istorică la Casa memorială a Ecaterinei unde vor fi şi rudele şi vom oferi vizitatorilor revista noastră realizată de primărie”, a declarat vicepreşedintele Consilului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor.

Drapel imens

În aceiaşi zi va fi dezvelit şi Monumentul din Piaţa Prefecturii. Pentru acest moment autorităţile au pregătit un drapel imens. „Pregătim un drapel de 135 metri pătraţi care va acoperi Mausoleul. Dezvelirea se va face trăgând acest drapel. La acest moment ne dorim să participe peste 100 de cercetaşi. Vrem să reedităm la altă dimensiune momentul în care a fost inaugurat Maousoleul când a participat înclusiv Regele Carol al II alături de alţi 40 mii de oameni veniţi din toate colţurile tării. De miercuri va începe amplasarea crucii din faţa monumentului. Vom vedea la momentul dezvelirii şi un film cu tot parcursul activităţilor din cadrul procesului de restaurare”, a declarat Adrian Tudor.

Mutare importantă

Pe viitor autorităţile iau în calcul o repoziţionare a statuii Eroinei din zona CAM. „Voi iniţia o consultare cu arhitecţii şi oameni de cultură pentru a pune în valoare statuia Ecaterinei din CAM care în acest moment este umbrită de activităţi casnice. Să vedem cum putem face să punem în valoare această statuie luând în calcul chiar mutarea ei. O variantă este curtea Şcolii Gimnaziale Ecaterina Teodoroiu dar cu un proiect ce vizează înfiinţarea unui parc sau Şcoala 7 din Vădeni. Vreau să fie o decizie luată în urma unor consultări. Această statuie trebuie pusă pe lista monumentelor istorice”, a mai declarat viceprimarul Adrian Tudor.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*