spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitate1800 de târgujieni sunt scutiţi sau beneficiază de reduceri la taxe şi...

    1800 de târgujieni sunt scutiţi sau beneficiază de reduceri la taxe şi impozite

    Conducerea Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Târgu-Jiu a anunţat, la început de an, categoriile sociale care, fie sunt scutite de la plata taxelor şi impozitelor, fie beneficiază de reduceri. Maria Budulan, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Târgu-Jiu, a precizat că cetăţenii care au venituri sub 500 de lei beneficiază de o reducere de 50% la taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri. De asemenea, târgujienii care şi-au reabilitat termic locuinţele sunt scutiţi de la plata impozitelor pe o perioadă de şapte ani. Peste 1800 de cetăţeni au beneficiat de reduceri de taxe şi impozite, în 2011.

    În municipiul Târgu-Jiu, în jur de 1800 de cetăţeni au fost scutiţi sau au beneficiat de reduceri la taxe şi impozite, în anul precedent. „Rămân în vigoare scutirile stabilite prin Codul Fiscal, sau reducerile pentru veterani, deţinuţi politici, eroii Revoluţiei, precum şi pentru persoanele cu handicap grav şi accentuat, care beneficiază de o scutire a taxelor şi impozitelor locale. De reduceri anul trecut au beneficiat 400 de persoane, reduceri de 50%, până la această dată avem 101 cereri. Cererile se pot depune în fiecare lună, cu condiţia acordării reducerii cu 1 a lunii următoare a depunerii documentelor. Anul trecut au fost peste 1800 de contribuabili, care au beneficiat de reduceri şi scutiri. În fiecare an, în această perioadă noi facem o inventariere a acestor dosare, în sensul că inspectorii respectivi, cum sunt ei împărţiţi pe fiecare zonă trebuie să îşi ia dosarele şi deja la o parte din ei s-a făcut revizuirea dosarelor de plată”, a spus Mariana Budulan, directorul Direcţiei Taxe şi Impozite Locale Târgu-Jiu.
    Sunt scutite de impozitul pe clădiri şi terenuri, de taxa asupra mijloacelor de transport sau de taxa pentru eliberarea avizelor şi autorizaţiilor veteranii de război, persoanele persecutate din motive politice, dar şi cele deportate sau care au fost în prizonierat. De asemenea, nu plătesc taxe şi impozite eroii-martiri şi urmaşii acestora şi luptătorii în Revoluţia din 1989. Şi văduvele de război şi văduvele veteranilor care nu s-au recăsătorit beneficiază de scutire la impozitul pe clădiri şi terenuri. Primăria Târgu-Jiu a oferit aceleaşi scutiri şi persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi persoanelor invalide de gradul I sau II.

    Până acum, doar 100 de cereri de reducere a impozitului

    Gorjenii par a nu fi interesaţi de această reducere a impozitului cu 50%. Surprinzător este faptul că numărul cererilor a scăzut, comparativ cu alţi ani, după cum a precizat şi conducerea Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Târgu-Jiu. „Spre surprinderea noastră, anul acesta numărul cererilor a fost mai scăzut şi a fost în descreştere în ultimii ani, ceea cea am putea trage o concluzie, că contribuabilii noştri, fie realizează venituri mai mari, fie că neglijează şi nu îşi depun dosarul şi cred în această explicaţie, având în vedere faptul că în teren întâlnim foarte multe cazuri, care pun probleme. Cred că foarte mulţi dintre cetăţeni refuză să îşi depună acest dosar. Până acum am primit doar 100 de cereri, care le-am şi analizat, am realizat anchetele sociale şi am şi operat aceste reduceri”, a spus Mariana Budulan. Pentru a fi siguri că cetăţenii sunt informaţi, angajaţii instituţiei vor face deplasări în teren, pentru a ajuta contribuabilii la întocmirea dosarelor, acolo unde există probleme. „În perioada următoare vom fi prezenţi în municipiul Târgu-Jiu în zonele în care noi cunoaştem că sunt cetăţeni cu probleme, în vederea aducerii lor la cunoştinţă despre facilităţi, precum şi de ai ajuta în întocmirea dosarelor. Dosarul este foarte simplu, conţine în primul rând documente care arată identitatea membrilor familiilor care se gospodăresc şi care trăiesc împreună, precum şi acte doveditoare ale veniturilor. În acest an, spre deosebire de anul 2011 avem o singură modificare a impozitului pe clădiri, contribuabili persoane juridice, în sensul că s-a adăugat o nouă cotă pentru clădirile nereevaluate, cota până în 2011 fiind de 10%, acum cota crescând la 20%”, a adăugat şefa instituţiei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: