spot_img
8.9 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăActualitate2400 de vizitatori la „Noaptea Muzeelor“

    2400 de vizitatori la „Noaptea Muzeelor“

    Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” şi-a deschis porţile la trei dintre sediile sale, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor“, care a avut loc la nivel național:  Secţia de Istorie şi Arheologie din Târgu Jiu Secţia de Artă din Târgu Jiu şi Muzeul Literaturii „Tudor Arghezi” din Târgu Cărbuneşti. „Fie că au fost încântaţi de ideea de a vizita muzeul la ore la care altfel nu ar fi accesibil, fie pentru a face parte dintr-un proiect amplu sau pentru că au fost interesaţi de una sau mai multe dintre activităţile desfăşurate în spaţiul muzeal cu această ocazie, vizitatorii nu s-au lăsat aşteptaţi. Cele trei muzee au avut, în total, aproximativ 2400 de vizite“, se arată într-un comunicat al Muzeului Județean. .

    Secţia de Istorie şi Arheologie a fost vizitată de 1650 de persoane, care au avut parte de o seară plină de evenimente. Elevi ai Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu au fost ghizi în sălile cu expoziţia permanentă a muzeului. Adolescenţii s-au pregătit, în ultima lună, cu specialişti din cadrul muzeului, astfel că au putut să ofere un periplu prin istorie vizitatorilor. Tinerii ghizi au fost împărţiţi pe săli. Tot o atracţie foarte mare a însemnat şi atelierul de caricatură, realizat de artistul caricaturist Aurelian Iulius Şuţă – ŞAI, coada la care au stat, cuminţi, vizitatorii, aşteptându-şi rândul, fiind una impresionantă. Tot la secţia de istorie şi arheologie, soprana Irina Ionesco a susţinut un microrecital, fiind pentru a doua oară parte din proiect, ca şi balerina Liliana Tăbuş şi trupa sa de balet.

    „Vizitatorii au putut vedea şi cele trei expoziţii temporare găzduite de muzeu în această perioadă. „Resetting memories”, expoziţia de pictură semnată de Marius Burhan, expoyiţia de fotografie „România – repere culturale” de Ilie Tudorel şi o expoziţie foto-documentară dedicată Centenarului Dincă Schileru“, se mai arată în comunicatul de presă.

    Întâlnire cu scriitoarea Catia Maxim

    Mai mulţi adolescenţi, elevi ai Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu, i-au aşteptat pe micuţii veniţi la Muzeul de Artă alături de părinţi sau bunici la atelierul de „face painting”, pentru copii, acesta fiind una dintre atracţiile serii. Aşezaţi în prima sală a muzeului, copiii au pictat şi ei, pe metraj de hârtie, lucrările rezultate fiind expuse, timp de o săptămână, în cadrul Muzeului.

    Tot de la Liceul de Artă, mai mulţi elevi la muzică au interpretat, în fiecare dintre sălile de expoziţie.

    Muzeul de Artă a găzduit şi o lectură publică a scriitoarei Catia Maxim, din Bucureşti. Desfăşurat în Sala „Mişu Popp”, evenimentul s-a transformat în mod natural într-o discuţie între scriitoare şi publicul fie venit special să o vadă, fie aflat în trecere prin muzeu, pentru a vizita. Oamenii s-au aşezat pe scaune, au ascultat, au pus întrebări şi apoi, unii dintre ei, şi-au continuat periplul, lăsând locul altora care abia veneau. Într-un exerciţiu şi un experiment ad-hoc, Catia Maxim a deschis uşa muzeului spre încă o artă, în noaptea albă oferită iubitorilor de cultură.

    Tot Catia a fost cea care a întâmpinat primii vizitatori la Muzeul „Tudor Arghezi” din Târgu Cărbuneşti, cu o lectură publică la ora 17.30. În total 80 de persoane au vizitat acest mic dar cochet muzeu, comunitatea locală abia începând să se obişnuiască şi cu acest fel de evenimente.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: