spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitate103 de ani de la moartea celui mai bun pilot român din...

    103 de ani de la moartea celui mai bun pilot român din Primul Război Mondia. Cine a fost Vasile Craiu

     

    O serie de manifestări dedicate aviatorului Vasile Craiu, la 103 ani de la ultimul zbor al eroului născut în Novaci, vor avea loc marţi, 24 august, în localitatea sa natală.

    Evenimentele vor începe la ora 11.00 şi vor debuta cu întâlnirea cu garda istorică a celor de la Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”. „Prezentare uniforme militare de epocă, arme și echipament militar, drapele și alte accesorii, model uniformă aviator Vasile Craiu. Asociația va expune și o replică istorică a celebrei puști mitralieră Lewis, folosită de aviația românească în luptele aeriene“, se arată într-un comunicat de presă.

     

    În continuare, cei prezenţi vor putea să admire un survol aerian la joasă înălțime al aviatorului Mihai Merlușcă, de la Aerodromul Târgu Jiu „Barza” şi o expoziţie foto-documentară dedicată Eroului căpitan aviator Vasile Craiu, realizată de Asociația culturală Tătărescu și Asociația cultural-istorică Pleniceanu.

    Invitatul special va fi comandor (rez.) Ion Breazu, fost pilot de vânătoare al Forțelor Aeriene Române.

    În final, ansamblurile artistice din Novaci vor susţine un spectacol.

    Cu această ocazie va fi dezvelită o pală de elice în memoria aviatorului Vasile Craiu și a ultimului său zbor din urmă cu 103 ani.

    Evenimentul este organizat de Asociația culturală Tătărescu, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, Primăria și Consiliul Local Novaci, Casa de Cultură Novaci, Asociația cultural-istorică Pleniceanu și Aerodromul Târgu Jiu „Barza”.

    Cum a murit Vasile Craiu

    Vasile Craiu este considerat cel mai bun pilot militar român din Primul Război Mondial. „În urmă cu 103 ani, cpt. aviator Vasile Craiu, fiu al Novaciului, primul „As al aviației românești de vânătoare”, zbura pentru ultima dată, înălțându-și aripile spre cer. În amintirea sa, a curajului și jertfei din anii Războiului de Întregire Națională, vă invităm marți, 24 august 2021, la Novaci, în Gorj, pentru a comemora ultimul zbor al Eroului cpt. aviator Vasile Craiu.

    Vasile Craiu a fost considerat cel mai bun pilot militar român din Primul Război Mondial. Acesta este o adevărată legendă a aviaţiei româneşti. S-a născut în localitatea Novaci, din judeţul Gorj, iar în anii războiului a fost apreciat de generalul Eremia Grigorescu ca fiind cel mai bun pilot de vânătoare al aviaţiei române. Vasile Craiu a decolat, pentru ultima oară, în ziua de 24 august 1918, de pe aerodromul din Bârlad. Avionul său nu a mai răspuns la comenzi şi, astfel, s-a stins din viaţă, la mai puţin de 24 de ani, primul „As” al aviaţiei româneşti de vânătoare“, a transmis Asociaţia cultural-istorică Pleniceanu.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: