spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitate600 de miliarde de lei investite într-o staţie de epurare a apei,...

    600 de miliarde de lei investite într-o staţie de epurare a apei, la Târgu-Jiu

    Lucrările la cea mai modernă staţie de epurare a apei se apropie de final la Târgu-Jiu. Staţia de epurare din municipiu este considerată una dintre cele mai mari investiţii printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană privind reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi apă uzată. Este un obiectiv care se întinde pe o suprafaţă de circa 4 hectare şi rolul său este ca apa uzată din municipiu şi localităţile aferente să fie tratată, epurată şi redată emisarului Jiu, în condiţii normale.

    Conducerea societăţii Aparegio şi Primăria Târgu-Jiu au efectuat o vizită de lucru la staţia de epurare a municipiului. Lucrările au început încă din 2009, iar autorităţile locale susţin că staţia de epurare va fi dată în folosinţă până la sfârşitul anului. Ion Popescu, directorul Aparegio Târgu-Jiu, a precizat că, potrivit noii tehnologii, apa menajeră rezultată din activităţile consumatorilor va putea fi epurată şi redată circuitului printr-un proces tehnic modern. Valoarea întregii investiţii se ridică la suma de 600 de miliarde de lei vechi şi este considerată cea mai mare investiţie din municipiul Târgu-Jiu, din ultima perioadă. „Rolul acestei staţii este de a epura apa uzată din oraş şi apa industrială şi de a o reda emisarului la anumiţi parametri la care să nu fie poluantă. Lucrarea este realizată în procent de 92%. Se lucrează la ultimele obiective pe proces tehnologic şi anume la staţia de cogenerare a biogazului. Procesul tehnologic este deosebit de complex. Ca şi proces tehnologic cu privire la acest nămol care provine din separarea de apă uzată, el în final intră în nişte fermentări care, au rolul pe de o parte de a fermenta pe de altă parte de a scoate din acest nămol biogazul care se produce. Acest biogaz este înmagazinat în acel gazometru după care este introdus în staţia de cogenerare, unde produce energie termică şi energie electrică. Ambele energii sunt folosite la funcţionarea staţiei. Nămolul final care va rezulta se va neutraliza după care poate să fie redat agriculturii”, a explicat Ion Popescu despre câteva funcţii pe care staţia de epurare a apei uzate le poate îndeplini cu ajutorul noii tehnologii.

    Printre puţinele în ţară

    Realizarea unei staţii de epurare a apei menajere de genul celei din Târgu-Jiu este considerată de autorităţi o investiţie majoră, printre puţine construite în ţară. Viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Aurel Popescu, a declarat că staţia de epurare poate deservi şi alte localităţi din vecinătatea municipiului. „Este o investiţie foarte importantă pentru noi, face parte dintr-un proiect mai mare de sistematizare şi modernizare a reţelelor de apă şi apă uzată din municipiu. Este un proiect cofinanţat prin Fondul de Coeziune în cadrul Programului Sectorial Mediu. Această staţie poate să deservească şi localităţilor componente. A fost creată pentru a deservi un număr de 107.000 de locuitori. Este una dintre cele mai mari staţii din ţară şi cu o tehnologie foarte modernă”, a declarat Aurel Popescu, viceprimarul municipiului. Lucrarea este realizată în proporţie de 92% astfel că cetăţenii se vor bucura de avantajele acestei investiţii chiar de anul acesta.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: