A început restaurarea Culei Cioabă-Chintescu

0
505

„Ambulanţa pentru Monumente“ a ajuns la Cula Cioabă – Chintescu, din comuna Slivileşti, satul Şiacu. Se montează schela şi apoi va începe intervenţia. punerea în siguranță a monumentului.

Este prima intervenție din Oltenia a „Ambulanţei pentru monumente“. Primăria Slivilesti va finanța materialele de construcție necesare pentru consolidarea zidăriei și refacerea acoperișului original, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” va pune la dispoziție doi meșteri șindrilari pentru montarea șiței, iar Institutul Național al Patrimoniului va elabora documentația pentru punerea în siguranță a culei. „Vom beneficia de sprijinul comunității locale pentru cazare și masă. Lucrările pe care ni le propunem se referă la consolidarea zidăriei și refacerea acoperișului originar. Acoperișul provizoriu care a fost realizat în urmă cu câțiva ani prin sprijinul unor inimoși promotori ai patrimoniului a cedat și este nevoie de înlocuirea urgentă a acestuia“, se arată într-un comunicat de pe pagina de Facebook a organizaţiei.

 

Alteța Sa Regala Prințul de Wales susţine „Ambulanţa pentru monumente“

 

Proiectul Ambulanţa pentru Monumente inițiat de către un grup de iubitori ai patrimoniului și derulat de către Asociația Inima Olteniei (https://www.facebook.com/InimaOlteniei/) îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării  patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de  patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare din vestul Olteniei, până când acestea vor putea fi restaurate.

„Pentru început beneficiem de sprijinul inițiatorilor acestui proiect în România, Asociația Monumentul – Ambulanța pentru Monumente Transilvania.

Pentru  obţinerea unor efecte pe termen mediu si lung, proiectul işi doreşte o mai bună implicare a societăţii civile şi creşterea societăţii  filantropice din România pentru prezervarea patrimoniului imobil.  Astfel, regula după care funcționează proiectul este simplă: acolo unde  există cel puţin un sprijin pentru achiziţionarea materialelor necesare  punerii în siguranţă, „ambulanţa” și voluntarii se vor ocupa de punerea în siguranță a acelui obectiv. Proiectul pilot a fost co-finanțat prin  Administrația Fondului Cultural Național și este sprijinit de către Alteța Sa Regala Prințul de Wales şi Anglo Romanian Trust for  Traditional Architecture“, se prezintă .

 

Istoria culei din Şiacu

 

Conform culeinlumină.ro, primul ctitor al culei a fost boiernașul Răducan Cioabă din Slivilești, care începe construcția culei între anii 1818-1819. După moartea primului proprietar, boierul pitar Marin Chintescu din Craiova, cel care se căsătorește cu văduva lui Răducan Cioabă, termină lucrarea în anul 1823. Fiica familiei Chintescu s-a căsătorit cu un membru al familiei Grecescu din Turnu Severin, cula numindu-se şi Grecescu. Clădirea a fost moștenită pe linie feminină.

După anul 1951, cula a fost folosită ca depozit până în anul 1964. Între anii 1964-1967, printr-un proiect elaborat de arhitectul Iancu Atanasescu, s-au eliminat adăugirile parazitare, construcția culei fiind adusă aproape de forma inițială. Începând cu anul 1967, în culă a fost amenajat un muzeu etnografic al comunei Slivilești, după 1989 a fost lăsată în părăsire.

În anul 2016  cula  a fost cumpărată de la moștenitori, de către Consiliul Județean Gorj, și dată în custodie Muzeului Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”, prilej cu care a fost refăcut acoperișul.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here