Acasa / Actualitate / Acces mai rapid la rețeaua națională de gaze naturale

Acces mai rapid la rețeaua națională de gaze naturale

Camera deputaților a aprobat de curând modificările la legea 123/2013, a energiei electrice și a gazelor naturale. Aceste modificări vor facilita conectarea și accesul mai rapid al solicitanților, persoane fizice sau juridice, la rețeaua națională de gaze naturale.

Deputatul Mihai Weber susține că prin noua modificare populația are acces mai rapid la rețeaua de gaze. Singurele sarcini cad pe umerii autorităților locale care trebuie să se organizeze între ei prin folosirea UAT-urilor.„Anunț primarii că, pentru a beneficia de prevederile acestei legi, trebuie să parcurgă câteva etape inițiale. Să facă o consultare a populației pentru a avea o estimare a numărului de abonați și astfel o estimare a consumului de gaze. Să se organizeze în asociații între UAT, deoarece prin asocierea mai multor UAT se vor putea accesa fonduri guvernamentale sau europene pentru realizarea infrastructurii de conectare la rețeaua de gaze, putându-se găsi soluții chiar și pentru finanțarea branșamentelor celor care doresc să se aboneze”, a declarat deputatul PSD Mihai Weber.

Sarcini pentru operatorul de distribuție

În cadrul acestor modificări se mai prevede extinderea până în anul 2021 a rețelei de conducte, până la intrarea în stațiunile turistice de interes național, respectiv local, când aceste localități se află la o distanță de maxim 25 km de punctele de racordare. O altă modificare importantă o reprezintă aceea că la solicitarea autorităților administrației publice locale sau centrale, operatorul de distribuție este obligat să asigure dezvoltarea sistemelor de distribuție și finanțarea pentru extinderea sistemelor de distribuție.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*