spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateAcuzații grave lansate de un medic neurolog la adresa DGASPC Gorj

    Acuzații grave lansate de un medic neurolog la adresa DGASPC Gorj

    Un medic neurolog din Gorj blamează sistemul de acordare a certificatelor de handicap de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului (DGASPC) Gorj.

    medic punganMedicul Mihaela Pungan susține că bolnavii sunt puși inutil pe drumuri de către Serviciul de evaluare din cadrul DGASPC Gorj, care se ocupă de întocmirea documentației necesare pentru încadrarea într-un grad de handicap, pentru că li se solicită două referate medicale de la doi medici specialiști. Medicul susține că se încalcă legea, iar bolnavii sunt pur și simplu umiliți. Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri între reprezentanții instituțiilor publice și persoanele cu dizabilități din Gorj: „Dorim ca și în județul nostru să se respecte legea în ceea ce privește întocmirea dosarului pentru persoanele care solicită expertizarea pentru încadrarea în handicap. De o perioadă bună de timp, în Ordinul Ministerului Muncii nr. 229/2012, art. 7 se stipulează exact actele care trebuie duse la Comisia de la Serviciul de evaluare complexă a persoanelor cu handicap. La aliniatul 1 scrie referat medical de la medicul specialist curant privind starea actuală a bolii, iar pacienților li se impune apriori, din start, două referate de la doi medici specialiști diferiți. Chiar două sau mai multe. Dacă pacienții vin cu două referate de la spitalul Târgu Cărbunești, Rovinari, Motru sau Bumbești Jiu nu sunt bune. Li se mai cere încă unul din Târgu-Jiu, dar cu adresă de la Policlinica Spitalului Județean de la doctorul x sau y. Am fost pusă în situația ca aparținătorii persoanelor cu handicap să-mi spună că au auzit-o pe doctorul Ana Ciotor (n.r. – medic în cadrul comisie) să nu se ducă la doctorul Pungan și să meargă la doctorul x sau y. În lege spune foarte clar: referat medical. Am sunat colegii de peste tot din țară și spun că nu au auzit așa ceva. La articolul 7 din același ordin se menționează că, dacă este nevoie de documente paraclinice, însemnând tomografii, analize de laborator se pot solicita suplimentar, dar nu apriori două referate. Ce se întâmplă dacă sunt date referatele diferit. Bolnavul este trimis la al treilea, la al patrulea medic?”.

    „A fost deschisă o anchetă penală”

    Medicul Pungan spune că a avut o discuție cu medicul Ciotor de la DGASPC Gorj, dar situația nu s-a rezolvat, ba chiar susține că i s-a transmis că nu vor mai fi primite referatele ei: „Am fost să rezolv această situație și am vizitat-o pe medicul Ana Ciotor în data 30-01-2017 și mi-a spus fățiș că nu mai primește referate de la mine. Adică nu îmi recunoaște competența profesională și, mai departe, îi trimit la doctorul Bozdoc pentru că este medic militar. Mi se contestă calitatea profesională și se acceptă și se declară traficul de influență. Mi se spune că sunt prea bună și le dau scoruri favorabile pacienților. Fiecare referat se plătește. Eu trebuie să tai bon pentru fiecare referat medical și sunt oameni care nu au ce să plătească, pentru că ei trăiesc din acea indemnizație”.

    Medicul neurolog susține că s-a deschis o anchetă penală în urma unor plângeri depuse de către pacienți: „Abuz și trafic de influență. A fost deschisă o anchetă penală. Am trimis sesizări la DGASPC și mi s-a răspuns că faptele sesizate nu s-au constatat. Eu am declarațiile pacienților în care se spun ceea ce s-a întâmplat”.

    „Comisia de evaluare aceasta ar avea dreptul să ceară al doilea referat”

    Mihaela Pungan susține că doar Comisia de evaluare are dreptul de a mai solicita alte documente, dar în cazuri excepționale: „Când intră în comisia de evaluare aceasta ar avea dreptul să ceară, dacă referatul nu este justificat, al doilea referat. Am pacient de 37 de ani, peste care a dat tractorul și i-a fracturat coloana vertebrală. Omul acesta a avut handicap nerevizuibil, pentru că boala lui nu se mai vindecă. Din anul 2015 în revizuiesc din nou și i s-au cerut două referate. A adus două de la Târgu Cărbunești, dar nu au fost bune, că medicii de la Târgu Cărbunești nu sunt specialiști, sunt felceri, și trebuie să vină la Târgu Jiu. în plus, omul acesta a primit să facă RMN sau CT de cap pe care trebuie să le facă pe banii lui, în condițiile în care suferă de o afecțiune cronică neevolutivă. Așa ceva nu este posibil“.

    DGASPC: Întocmirea a două referate medicale nu este o practică

    maria-cheguMaria Ghegu, șef Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Gorj, spune că nu a fost respins în vreun caz un referat întocmit de medicul Pungan și că nu este o practică să se solicite două referate medicale, iar acest lucru se întâmplă doar în anumite situații prevăzute de legislație: „Nu a fost refuzată nicio spitalizare, referat medical, scrisoare medicală sau bilete medicale emise de doamna doctor Pungan. (…) Sunt foarte referate întocmite de d-na Pungan. În urma afirmațiilor făcute de dumneaei a fost întocmită o echipă de cercetare la nivelul DGASPC și s-a solicitat Serviciului nostru să punem la dispoziție 200 de dosare luate aleatoriu de calculator și s-a stabilit că ponderea este destul de echilibrată, în speță d-na doctor se situează la 30%, iar ceilalți medici la fel. (…) Referitor la solicitarea a două referate medicale, acestea sunt cerut doar în anumite cazuri, în speță la prima evaluare și în următoarele situații: pe partea de neurologie, atunci când există discrepanțe în documentația prezentată de pacient și examenul obiectiv al medicului evaluator; când aparținătorul se prezintă cu referatul sau referatele deja întocmite, iar între data evaluării și cea a programării există un interval de o lună sau două luni se solicită un alt referat cât mai aproape de data evaluării care să prezinte starea obiectivă a pacientului la momentul dat. Aceste cazuri sunt foarte frecvente. Oamenii vin, de obicei, cu examinările medicale și referatele medicale de la medicii la care au fost internați. Sunt multe cazuri stipulate de lege în care se poate solicita un al doilea referat. (…) În Ordinul nr. 2298 se specifică foarte clar la articolul 7 în ce constă procedura de evaluare și care sunt specialiștii care trebuie să evalueze bolnavul, iar la ultimul punct spune clar că specialiștii serviciului de evaluare, implicit Comisia de evaluare de la demararea procedurii de încadrare în grad de handicap și chiar în ziua evaluării propriu-zise, medicul evaluator sau comisia de evaluare sau specialișiii serviciului pot solicita investigații paraclinice ce pot confirma sau infirma acuratețea încadrării în grad de handicap”.

    Maria Ghegu spune că medicul Pungan a dorit să aibă doar o discuție cu medicul Ciotor: „În momentul în care s-a prezentat în cadrul Serviciului a cerut să aibă o discuție cu doamna dr. Ciotor și mi-a spus că nu este necesară prezența mea și atunci am ieșit, deși sunt șefa Serviciului”.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: