Acasa / Actualitate / Administrație după ureche la Albeni! Primarul Stan, sancționat de Corpul de control al prefectului

Administrație după ureche la Albeni! Primarul Stan, sancționat de Corpul de control al prefectului

Primarul și reprezentanții administrației publice din comuna Albeni s-au ales cu sancțiuni din partea Corpului de control al prefectului. Șefii Prefecturii au descoperit că edilul Ionuț Stan faultează flagrant legislația, acordând sporuri după bunul plac și stabilind taxe sau impozite ilegale. Stan este acuzat că de când a preluat mandatul de primar, relația cu Consiliul Local Albeni este ca și inexistentă.

Prefectul Ciprian Florescu s-a săturat să fie bombardat cu reclamații la adresa primarului din Albeni și a trimis Corpul de control pe capul lui Ionuț Stan. Juriștii Prefecturii au găsit un adevărat dezastru în actul de administrație publică. „Secretatul comunei Albeni nu a supus spre aprobare CL procesele verbale ale ședințelor anterioare, pentru anul 2016 și anul 2017 a comunicat cu întârziere actele administrative, iar pentru anul 2018, până la data desfășurării controlului, actele emise sau adoptate nu au fost comunicate prefectului. HCL privind adoptarea bugetului local s-a făcut cu încălcarea prevederilor legii și a fost pusă în executare fără a fi comunicată Instituției Prefectului pentru exercitarea controlului de legalitate. Primarul nu a supus spre analiză și aprobare CL situațiile financiare anuale și anexele acestora, inclusiv raportul anual de performanță, încheierea contractelor de investiții publice asimilate actelor administrative s-a făcut cu încălcarea legii, prin neobținerea avizului prealabil al unității teritoriale de trezorerie”, a declarat prefectul Ciprian Florescu.

„A colabora cu consilierii nu este un moft, ci o obligație”

Controlul a scos la iveală și că primarul Ionuț Stan acorda sporuri preferențial, tupeul mergând până la acordarea unui spor de excelență pentru un funcționar debutant. „Pentru un angajat al primăriei, având funcția de consilier debutant, s-a stabilit un spor lunar de excelență în cuantum de 263 de lei. Primarul, în calitate de ordonator de credite, a stabilit ca drept salarial sporuri de până la 15% pentru condiții vătămătoare, în condiții discriminatorii față de salariații aparatului de specialitate, deși toți salariații desfășoară activitatea în aceleași condiții. Stabilirea impozitului sau taxei pe teren extravilan este contrară Codului Fiscal, instituirea unor taxe care exced sfera de reglementare, perceperea unor taxe de timbru fără a fi cuprinse în HCL. Cei ce se fac vinovați vor fi supuși unor sancțiuni administrative. A colabora cu consilierii locali nu este un moft, ci o obligație legală”, a mai spus prefectul Florescu.

Sancțiunile dispuse de Corpul de control al prefectului sunt în cuantum de 3.000 de lei. Contactat telefonic, primarul a declarat că nu are timp să dea declarații, deoarece este extrem de ocupat.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*