spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateAgendele cu contabilitatea paralelă care i-au trimis pe oamenii senatorului Ion Iordache...

    Agendele cu contabilitatea paralelă care i-au trimis pe oamenii senatorului Ion Iordache în fața instanței de judecată

    Șefii societății Ydail Construct din Turceni, despre care se știe că a aparținut senatorului Iordache, sunt judecați de Tribunalul Gorj într-un dosar de evaziune fiscală. Aceștia sunt acuzați că nu au achitat la bugetul de stat aproape 550.000 de lei și că dețineau contabilitate paralelă.

    Doru Ștefan Șandru, directorul societății Ydail Construct, doi dintre asociații firmei, Mircea Vărzaru și Dumitru Ștefan Cauc, care era și director tehnic, și unul dintre inginerii societății, Cosmin Ungureanu Cîndea, au fost trimiși în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

    Senatorul Ion Iordache s-a aflat oficial la conducerea societății de construcții până în anul 2008, când au fost cesionate părți sociale către Mircea Vărzaru și Dumitru Ștefan Cauc, cu o cotă de 50% fiecare. Mircea Vărzaru a îndeplinit și funcția de administrator al societății. Este de notorietate că firma este condusă, de fapt, tot de către Ion Iordache, considerat unul dintre cei mai bogați oameni din Gorj. Chiar și fostul său șef de partid, Dan Vâlceanu, afirma public de față cu Ion Iordache că firma este condusă de acesta.

     

    Agendele cu contabilitatea „paralelă“

     

    Anchetatorii au descoperit două agende care aparțin lui Dumitru Ștefan Cauc,  și unei angajate, între care există o corelație. „Se atestă o situație amănunțită și cronologică pentru perioada 5 ianuarie – 10 noiembrie 2015 a sumelor de bani provenite din activitatea comercială a firmei, fiind structurate sub forma unui registru de casă, existând mențiuni cu privire la sumele intrate și proveniența acestora, cât și a sumelor ieșite și destinația acestora. Sumele menționate în agenda inculpatului Doru Ștefan Șandru ca având proveniență din gestiunea lui GE se regăsesc în agendă cu explicația «Doru», iar sumele menționate în agenda inculpatului Doru Ștefan Șandru ca fiind date martorei GE cu destinația «Casă Ileana» se regăsesc în agenda acesteia la rubrica intrări cu explicația «Doru““, menționează procurorii.

    O altă agendă a fost găsită la Dumitru Ștefan Cauc.

     

    Sume de bani din agende, dar fără documente fiscale

     

    în cele două agende se regăsesc menționate diferite sume. De exemplu, procurorii menționează că în agenda lui Dumitru Ștefan Cauc este trecută suma de 20.140 de lei cu mențiunea «Doru», iar în agenda lui Dumitru Ștefan Cauc este înscrisă aceeași sumă în data de 13.08.2015 cu explicația «Fane C.».  În dosarul penal s-a dispus efectuarea unui raport întocmit de inspectorul antifraudă din Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj și „a rezultat că datele înscrise în agendele martorei G.E. și inculpatului Dumitru Ștefan Cauc, respectiv sumele înscrise la rubrica «intrări» sunt sume de bani încasate“, se mai precizează în rechizitoriu.

     

    Diferența este de două milioane de lei

     

    Oamenii legii au constatat o diferență considerabilă între încasările în numerar don vânzarea bunurilor din evidența contabilă în aloe de 535.605 lei, iar în agendele angajatei și a lui Doru Ștefan Șandru reiese o sumă încasată de peste 2,5 milioane de lei. Astfel, oamenii legii au ajuns la concluzia că nu s-au înregistrat în evidența contabilă vânzări de peste două milioane de lei la firma lui Iordache.

     

    S-a întocmit expertiză contabilă

     

    În această cauză s-a întocmit o expertiză contabilă. În rechizitoriu se arată că specialistul antifraudă și expertul desemnat au avut aceeași concluzie. „Raportul de expertiză a concluzionat că operațiunile de vânzare către persoanele menționate nu au fost reflectate în contabilitate, iar veniturile nu au fost evidențiate la SC Ydail Construct“, se arată în rechizitoriu.

    Anchetatorii au audiat ca martori persoanele care sunt menționate în agende că au cumpărat diferite materiale de construcție și agregate.

     

    Prejudiciul este de peste 530.000 de lei

     

    Cosmin Ungureanu Cîndea era împuternicit cu vânzarea de betoane, agregate și sorturi și în sarcina lui s-a stabilit că nu a eliberat documente contabile pentru vânzarea acestora. Dumitru Ștefan Cauc era șeful direct al acestuia, susțin anchetatorii, și avea cunoștință de toată activitatea acestuia, inclusiv veniturile obținute din vânzarea materialelor și pentru care nu se emitea factură sau bon fiscal.

    Prejudiciul cauza bugetului de stat se ridică, potrivit anchetatorilor, la peste 534.000 de lei. Locuințelor persoanelor trimise în judecată au fost puse sub sechestru.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: