spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateAlaiul obiceiurilor de iarnă a poposit în Târgu-Jiu

    Alaiul obiceiurilor de iarnă a poposit în Târgu-Jiu

    În spiritul sărbătorilor de iarnă, copiii din toate zonele Gorjului au plecat să colinde Prefectura Municipiului Târgu-Jiu, ca în fiecare an. Îmbrăcaţi de sărbătoare, colindătorii au bătut în poarta Prefecturii, în speranţa că vor primi cadourile mult dorite. Aşteptarea nu a fost prea mare, iar în poartă au apărut mai marii judeţului, în frunte cu edilul oraşului, Florin Cârciumaru, dar şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu.

    În ziua de 21 decembrie, ansambluri din toate zonele Gorjului şi-au dat întâlnire la Târgu-Jiu, în Piaţa Prefecturii, pentru a colinda atât autorităţile locale şi judeţene cât şi cetăţenii oraşului. Alaiul sărbătorilor de iarnă, devenit deja tradiţie, a reunit ieri peste 16 ansambluri. Înarmaţi cu mult talent, membrii acestor ansambluri au susţinut un adevărat spectacol, adunând în Piaţa Prefecturii zeci de gorjeni. Coregraful Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale(CJCPCT) Gorj, Iulian Malea, a spus „ca în fiecare an, de Crăciun, începe la Târgu-Jiu Alaiul Obiceiurilor de iarnă, cu formaţii din tot judeţul Gorj. Sunt prezente 16 ansambluri de obiceiuri din zone diferite ale Gorjului, Polovragi, Tismana, Turburea, Băleşti, Baia de Fier, Cloşani. Se pleacă într-o paradă de la Centrul de cultură până la Prefectură, unde se desfăşoară acest spectacol. Sunt prezente toate obiceiurile şi tradiţiile gorjeneşti, vechi de sute de ani, printre care Capra, Piţărăii sau Ursul”. La eveniment au fost prezenţi primarul Florin Cârciumaru, preşedintele Consiliului Judeţean(CJ), Ion Călinoiu, vicepreşedinţii CJ – Radu Angheloiu şi Vasile Râbu, directorul CJCPCT Ion Cepoi dar şi directorul Palatului Copiilor Târgu-Jiu, Pompiliu Ciolacu.

    Piţărăii s-au mutat la Prefectură

    În satele din Plaiul Coşani s-a instalat un mod de viaţă şi o cultură populară cu trăsături originale ce diferă de zonele învecinate din Gorj şi Mehedinţi, dar şi de cele din imediata apropiere, Banat şi Transilvania. Colindătorii din Plaiul Cloşani, membri ai ansamblului „Roua”, şi-au îmbrăcat costumele tradiţionale, şi-au încălţat opincile şi au venit la Târgu-Jiu să ne încânte cu talentul lor şi valoarea lor culturală. Coordonatorul grupului, Carmen Sarcină, a spus „obiceiurile de iarnă sunt cele mai bogate tradiţii de peste an, la acestea participă întreaga familie. În ajunul Crăciunului copiii pleacă la colindat pe uliţele satului, aceştia poartă denumirea de piţărăi, strigând: <>. Fiecare colindător poartă o traistă în spate şi un săcui pe umăr şi un băţ de alun decorat cu spirale şi romburi. Copiii trec pe la fiecare casă şi sunt întâmpinaţi la poartă de gospodari care le oferă nuci, mere şi colaci. Tot de piţărăi oamenii îşi pun măşti pe faţă şi mimează tot felul de ritualuri din viaţa lor de zi cu zi”. De menţionat este faptul că obiceiul piţărăilor se păstrează numai în Gorj. În Ajun de Crăciun, micuţii s-au îmbrăcat în costumul popular, şi-au confecţionat steaguri din mărgele şi coroniţe de flori şi au plecat la colindat cu strigături şi cântat de fluier. Ritualul piţărăilor i-a impresionat pe cei prezenţi al eveniment. De menţionat este faptul că toţi colindătorii au primit câte un cadou de la autorităţile locale, costând într-o pungă cu dulciuri şi fructe.

    Colinde, colinde…colinde

    La eveniment au participat şi membrii ansamblului „Dorul Gorjului” din Turburea. Îmbrăcaţi în costum popular, aceştia au încântat participanţii cu cântece specifice Crăciunului. Coordonatoarea grupului, Violeta Cojocaru, a spus „am venit să colindăm aici la Prefectură, cu aceşti copii minunaţi. Ne bucurăm că ne aflăm aici într-o zi aşa frumoasă. Am venit să colindăm cu peste 25 de copii, pentru că transportul nu ne-a permis să aducem mai mulţi. Ansamblul are un total de 80 de copii, care se pregătesc în Căminul Cultural din Comuna Turburea. În ajun de sărbători, colindăm şi aducem bucurie în inimile gorjenilor”. Evenimentul din Piaţa Prefecturii s-a încheiat cu „prestaţia” ansamblului „Cheile Olteţului” din Polovragi. Aceştia i-au surprins pe cetăţenii gorjenii cu jocul ursului, joc tradiţional din zonă. Jocul ursului este un obicei des întâlnit nu numai în Gorj, dar şi în Bucovina. Unul din membrii ansamblului a spus „costumaţiile se găsesc foarte greu deoarece doar bătrânii mai au astfel de costume care deja încep să se degradeze, iar confecţionarea altor costume necesită foarte mult timp. Tinerii ce doresc să meargă cu ursul de Anul Nou se pregătesc cu trei luni înainte pentru a pune la punct orice amănunt. Costumaţia ursului este chiar din blana ursului, mai este înlocuită cu blana de oaie confecţionată cu foarte mare grijă sau dintr-un vechi cojoc lung întors pe dos”. Colindătorii vor merge la urat şi săptămâna aceasta prin casele gorjenilor dar şi pe la instituţiile publice din judeţ. Se spune că aceşti colindători aduc noroc în vieţile oamenilor cărora le trec pragul.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: