Amendă de până la 2.500 de lei pentru cei care ating operele lui Brâncuși

0
67

coloanaAtingerea operelor de artă care fac parte din Ansamblul sculptural „Calea Eroilor”, din Târgu-Jiu, realizate de marele artist Constantin Brâncuși, este interzisă începând de astăzi, 15 mai.

Hotărârea de Consiliu Local nr.172 care intră în vigoare interzice contactul fizic al vizitatorilor cu operele lui Brâncuși. De asemenea, se interzice accesul pe Aleea Scaunelor a bicicliştilor, persoanelor însoţite de animale şi a celor care se deplasează cu role, skateboard şi a vehiculelor cu sau fără motor, în afară de cele care se ocupă de salubrizare sau a laboratoarelor mobile de cercetare și monitorizare a operelor. Amenda pentru cei care încalcă această hotărâre este între 500 şi 2.500 de lei. Amenzile vor fi aplicate de către polițiștii locali.

Panouri de avertizare

Primăria Târgu-Jiu a amplasat lângă operele lui Brâncuși panouri informative cu privire la instituirea noilor reguli pentru protejarea Ansamblului Monumental ,,Calea Eroilor”, care însă sunt greu de observat pentru că sunt scrise cu caractere mici. Turiștii sunt de acord cu măsurile luate autoritatea locală. „Este o decizie foarte bună, pentru că în acest fel se conservă mult mai bine monumentele și mi se pare normal arta și tot ce ține de tradiția neamului. Poți să admiri fără să atingi, ca într-un muzeu, doar că aici este un muzeu în aer liber. Poți să admiri Masa Tăcerii, fără să te așezi pe scaune. Eu sunt de acord cu această măsură”, a spus o turistă din București.

Operele au fost vandalizate de mai multe ori

Toate aceste măsuri au fost luate după ce capodoperele lui Brâncuși au fost vandalizate. În urmă cu o lună de zile, o adolescentă din Mehendinţi, aflată în vizită, a scrijelit numele său şi al iubitului alături de o inimioară pe Coloana fără de Sfârșit, iar cu alte două săptămâni înainte de această faptă o fată de 12 ani, din Olt, a procedat asemănător. Ea a scrijelit Coloana cu o pietricică, mama ei fiind amendată cu 500 de lei.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here