Acasa / Actualitate / Amenzi de peste 25 mii de lei aplicate de CJPC Gorj. Fructe cu mucegai, la vânzare!

Amenzi de peste 25 mii de lei aplicate de CJPC Gorj. Fructe cu mucegai, la vânzare!

Amenzi usturătoare pentru comercianții care nu respectă legislația în vigoare. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a continuat campania de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în marile lanțuri de magazine tip hipermarket / supermarket, depozite şi pieţe en-gros, începută în această primăvară. Amenzi au primit și micii comercianți dar și principalele lanțuri comerciale.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Gorj a desfășurat, în perioada 02.05 – 31.05.2019, o acțiune tematică de control, în care au fost verificaţi 50 de operatori economici. La 41 dintre aceștia, reprezentând 82%, s-au depistat abateri. Au fost controlate 28 tone produse, în valoare de 108.035 lei, din care s-au constatat nereguli la 1,7 tone produse, în valoare de 7.709 lei. „Principalele abateri constatate, în timpul acțiunilor de control au fost legume și fructe depreciate calitativ (cu consistență modificată, lovituri mecanice, colonii de mucegai, lipsa mențiunii țării de origine și a calității legumelor și fructelor, neafișarea informațiilor privind calibrul, soiul și calitatea legumelor și fructelor comercializate în vrac, neafișarea prețurilor de vânzare. În urma acțiunilor de control, operatorilor economici, la care s-au înregistrat deficiențe, li s-au aplicat 46 de sancţiuni, din care 31 de avertismente şi 15 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 25.200 lei”, a declarat Mădălin Giurcău, comisar șef CJPC Gorj.

Cum evităm necazul?

Pentru evitarea situațiilor neplăcute consumatorii sunt îndrumați să :acorde atenție la cumpărarea legumelor și fructelor și solicitați vânzătorului să vă arate produsele pentru aprecierea aspectului acestora; Să refuze fructele și legumele afectate de putregai sau alterate, care prezintă modificări ale aspectului, culorii, consistenței, gustului, mirosului, care nu sunt proprii produsului respectiv dar și să  solicite și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea unui produs.

Un comentariu

  1. Valeu, inaltimea ta, cine-i suinul din foto?!

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*