Acasa / Actualitate / Ancheta penală în cazul medicului Mihai Lucan s-a mutat în Gorj. Foști pacienți ai medicului, chemați la audieri

Ancheta penală în cazul medicului Mihai Lucan s-a mutat în Gorj. Foști pacienți ai medicului, chemați la audieri

Ancheta penală în cazul medicului Mihai Lucan, de la Cluj, s-a extins și în județul Gorj. Mai mulți gorjeni care au fost pacienți ai celebrului medic au fost chemați la audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Gorj. Numele acestora a fost găsit în registrele clinicii private sau a secției care erau conduse de medicul Lucan. Foștii pacienți au fost întrebați despre serviciile medicale prestate de medicul clujean, dar și despre eventuale sume de bani pe care le-ar fi plătit pentru acestea. Foștii pacienți au fost audiați ca martori în acest dosar.

Mihai Lucan este cercetat de DIICOT într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane de lei.

Delapidare de cinci milioane de lei

Conform DIICOT, un aparat medical performant, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer, a fost transferat ilegal de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la Lukmed – clinica privată a medicului Lucan, unde a fost utilizat timp de şase ani.

Procurorii susţin că nu s-a întocmit niciun fel de contract în acest sens. În perioada 2007 – 2013, atât aparatul utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor afectate, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul Institutului au fost utilizate exclusiv în beneficiul clinicii private. „Astfel, în perioada 2007 – 2009, un număr de 159 de pacienţi au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/ renală) care au fost efectuate în cadrul clinicii private cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparţinând Institutului şi transferată fără titlu din incinta acestei instituţii în cea a clinicii private, în condiţiile în care sumele necesare achiziţionării kiturilor pentru utilizarea acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de instituţia de stat, iar pacienţilor le-au fost percepute sume consistente de bani, cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum şi kitul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale plus alte consumabile specifice (butelii cu gaze – heliu şi argon), întreg setul costând aproximativ 3.800 euro per pacient”, precizează DIICOT.

De asemenea, o altă modalitate de delapidare a Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea preoperatorie şi postoperatorie a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii medicale private.

Totodată, laboratorul de analize din cadrul Institutului a fost folosit pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparţinând unei societăţi comerciale.

Ulterior, au început să apară o serie de mărturii ale pacienților tratați de medicul clujean și care au plătit sume imense sau care se plâng de comportamentul medicului și de calitatea serviciilor.

Un comentariu

  1. incercati o informare ,,striansa cu usa ,, primita fara greturi de la Georgica Sucitu !

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*