spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateAncheta se extinde în dosarul Ydail II: doi funcționari din Consiliul Județean...

    Ancheta se extinde în dosarul Ydail II: doi funcționari din Consiliul Județean Gorj, puși sub acuzare

    Doi bărbați de 48 si 54 de ani, din municipiul Târgu Jiu, funcționari în cadrul Consiliului Județean Gorj, au fost puși sub acuzare în dosarul Ydail II. Cristian Mihăilescu și Mihai Tomoi, consilieri la Compartimentul de gestionare optimizată drumuri publice, au făcut parte, în vara anului 2015, din comisia de atribuire a contractului de 157 milioane de lei încheiat cu asocierea formată din Ydail Construct SRL, Romstrade SA și Metalcolect Prod SRL pentru lucrări și servicii de reparare și întreținere drumuri județene. Cei doi sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de complicitate la obținere ilegală de fonduri publice.

    „Din cercetările efectuate a reieșit faptul că în calitatea de membrii în comisia de atribuire a lucrărilor și serviciilor de reparare și întreținere drumuri județene, ar fi favorizat trei agenți economici, constituiți într-un parteneriat, în vederea încheierii contractului prin modul de întocmire a caietului de sarcini și prin prezentarea unei situații fictive privind existența utilajelor de deszăpezire în teren.

    Prin înlesnirea și ajutarea operatorilor economici s-a încasat ilegal contravaloarea orelor de așteptare, pentru lucrări de deszăpezire“, au transmis reprezentanții Poliției Gorj.

    Reținuți și plasați, apoi, sub control judiciar

    Cei doi funcționari din cadrul Consiliului Județean Gorj sunt simpli executanți, neavând funcții de conducere. Aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore, după care au fost prezentați Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventivă, dar instanța de judecată a stabilit măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

    Oamenii de încredere ai senatorului Iordache, reținuți

    În același dosar, trei oameni de afaceri, administratori ai unor firme, au fost reținuți pentru 24 de ore, în urmă cu aproape trei săptămâni, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Acuzațiile sunt extrem de grave. Aceștia sunt acuzați că au falsificat documente și înscrisuri privind lipsa datoriilor către bugetul de stat, pentru a câștiga o licitație organizată de Consiliul Județean Gorj pentru servicii de reparare şi întreținere drumuri județene. Valoarea contractului este de 157 milioane de lei. Doi dintre afaceriști sunt oameni de încredere ai senatorului PNL Ion Iordache, care controlează firma Ydail Construct din localitatea Turceni. Este vorba de Doru Șandru, directorul societății Romstrade SA și omul care conduce grupul de firme Ydail Construct SRL, acesta fiind și cumnatul lui Iordache, precum și Mircea Vărzaru, administratorul firmei Ydail Construct SRL. Cel de-al treilea om de afaceri reținut este Puiu Crăciun, administratorul societății Metalcolect„La data de 31.03.2021, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de trei inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri, prev. de art. 306 alin. 1 din Codul penal, constând în folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte sau incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanţiilor necesare acordării finanţărilor obţinute sau garantate din fonduri publice, dacă are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri.

    S-a reţinut de procuror că cei trei inculpaţi, în calitate de administratori ai societăţilor comerciale SC Y… C… SRL, SC R… SA şi SC M… P… SRL, toţi reprezentanţi ai asocierii Y… C… SRL – R… SA – M… P… SRL, prin depunerea ofertei pentru a participa la licitaţia privind procedura de atribuire a Acordului Cadru având ca obiect lucrări şi servicii de reparare şi întreţinere drumuri judeţene aflate în administrarea judeţului Gorj, în perioada 2015 – 2019, conţinând documente şi date false cu privire la deţinerea utilajelor necesare executării lucrărilor de deszăpezire a drumurilor judeţene, precum şi date false cu privire la lipsa datoriilor către bugetul de stat, au obţinut pe nedrept încheierea Acordului Cadru Multianual din 09.06.2016, cu Consiliul Judeţean Gorj, în valoare de 157.107.128 lei, fără TVA şi au încasat necuvenit suma de 359.132 lei, provenită din fonduri publice, fără ca asocierea respectivă să îndeplinească condiţiile pentru câştigarea licitaţiei. Mai precis, s-a reţinut că cele trei societăţi comerciale grupate în asociere nu deţineau efectiv utilajele necesare, prezentate în ofertă. De asemenea, s-a reţinut că, deşi sezonul de iarnă 2016 – 2017 a fost sărac în precipitaţii, asocierea a încasat necuvenit, pe orele de aşteptare, pentru utilaje pe care nu le deţinea efectiv, suma de 359.132 lei“, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

    După această licitație, societatea Întreprinderea de Drumuri și Poduri a Consiliului Județean Gorj a intrat în faliment.

    Doru Șandru a mai fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în anul 2018, sub acuzația că a dat mită unor primari pentru a câștiga licitații de modernizare de drumuri.

    O agendă, în care erau menționate sumele de bani despre care anchetatorii spun că reprezentau mită a fost găsită în timp ce anchetatorii făceau percheziții într-un alt dosar penal. În dreptul sumelor era termenul „prot“, anchetatorii susținând că este vorba de protocol. Au fost trimişi în judecată pentru luare de mită mai mulți primari, alături de Dorun Șandru, dar instanța de judecată a dispus achitarea tuturor celor trimiși în judecată.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: