spot_img
5.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateAnsamblul monumental „Calea Eroilor“, în stare precară de conservare

    Ansamblul monumental „Calea Eroilor“, în stare precară de conservare

    Recomandări de la Unesco pentru municipalitate

    Ansamblul monumental „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu, operă realizată de marele sculptor Constantin Brâncuşi, se află într-o „stare de conservare precară“. Această concluzie este precizată de specialiştii care au întocmit un proiect cadru de urmărire în timp şi de stabilire a măsurilor de intervenţie. Documentul arată că o problemă importantă o reprezintă poluarea aerului, care poate să ducă la afectarea operelor. Cea mai expusă lucrare de artă la acest tip de poluare este Poarta Sărutului. Specialiştii mai arată că dioxidul de sulf din atmosferă duce la formarea unei cruste negre pe travertin, material din care sunt realizate operele din piatră. De asemenea, excrementele de păsări sunt nocive Coloanei „fără de Sfârşit“. 

    Desprăfuirea și biocidarea periodică

    Scopul proiectului este de a crea un instrument dinamic cu caracter organic și permanent, care să deservească autorităților. Documentul se dorește să fie o metodologie de lucru care poate să fie aplicată în orice perioadă de timp. Specialiștii care au întocmit documentul propun și un Plan de management. Proiectul cadru a fost aprobat de către Consiliul Local Târgu Jiu, ceea ce înseamnă că va fi pus în aplicare.

    „Este un proiect cadru, un instrument de lucru, care aduce în prim plan metode de analiză și interpretare a ceea ce înseamnă ansamblul brâncușian, modul de întreținere și intervenție. Este un proiect întocmit de o echipă de specialiști. Este prima fază a unui proiect care urmează să fie întocmit în ceea ce privește lucrările de întreținere și conservare a lucrărilor brâncușiene de la Târgu Jiu“, a spus Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de cercetare „Constantin Brâncuși“.

    În proiect se arată că spălarea cu jet puternic cu apă a fost o operațiune neconformă. De asemenea, se mai menționează umeziri la baza unor scaune și dezvoltarea unor mușchi. Specialiștii au mai constatat că vegetația din parc are un efect benefic asupra operelor Se recomandă desprăfuirea o dată la trei luni, biocidarea de două ori pe an, refacerea chitului la șase luni.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: