Apă cu porția pe timp de caniculă! Probleme sunt în mai multe localități din Gorj

0
50

gradina-apaCanicula din ultimele zile creează deja probleme cetăţenilor. În mai multe localităţi din Gorj, localnicii primesc apă cu porţia. Reprezentanţii Prefecturii Gorj au anunţat că vor oferi sprijin primăriilor din localităţile în care există probleme cu apa. Este vorba despre comunele Muşeteşti, Bălăneşti, dar şi Prigoria, Urdari şi Scoarţa.

Mai multe localități din județul Gorj au început să se confrunte deja cu lipsa apei, în condițiile în care doar de câteva zile temperaturile au fost mai ridicate. Primarii comunelor unde se resimte o scădere substanțială a presiunii la apă au făcut deja apel ca localnicii să nu mai folosească apa la udatul grădinilor și au început să furnizeze apă la program. De asemenea, aceștia au informat și Prefectura Gorj cu privire la acest aspect, mai ales că în cazul în care nu vor cădea precipitații, situația se poate agrava. Ciprian Florescu, prefectul județului Gorj a declarat că i-a asigurat pe primari că vor primi sprijin pentru a furniza apă cetățenilor, în cazul în care va fi nevoie: „Primarii din Bălăneşti şi Muşeteşti sunt printre primii primari care mi-au semnalat această supărare a lor. În localităţile cu probleme s-a pus deja în aplicare varianta restricţionării programului de livrare a apei. Dacă seceta va continua şi probleme vor persista, vom apela la instituţiile care pot da sprijin în această privinţă primăriilor şi vom face în aşa fel încât cetăţenii să beneficieze de apă măcar pentru consum”, a precizat prefectul de Gorj.

Pe lângă Mușetești și Bălănești, localități care au informat deja Prefectura Gor, în ceea ce privește lipsa apei, probleme din acest punct de vedere sunt întâlnite și în comunele Prigoria, Urdari și Scoarța unde deja apa este furnizată la program. Prefecul de Gorj, Ciprian Florescu susține că există mai mulți factori care ar putea conduce la agravarea situației, în cazul în care nu vor cădea precipitații. Este vorba în primă fază despre risipa de apă pe care o fac cetățenii, dar și ca urmare a faptului că în cele mai multe dintre localitățile Gorjului nu au fost făcute investiții la rețelele de apă. „Aceste probleme apar pe fondul secetei, însă există şi o altă cauză. Este vorba despre aducţiunile de apă, de reţelele de apă care fie sunt subdimensionate, fie nu au sursele de captare bine puse la punct. În această. Discuţiile pe care le-am avut cu primarii în acest sens s-au referit la realizarea unor programe de mărire a capacităţii aducţiunilor de apă, a punctelor de colectare, eventual, în vederea rezolvării definitive a acestor necazuri”, a mai declarat Ciprian Florescu. Acesta este însă de părere că cetățenii ar trebui mai întâi informați să fie mai responsabili în ceea ce privește consumul de apă, abia mai apoi să se treacă la sancțiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here