spot_img
14.9 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateArheologi și geologi, români și străini, la Târgu Jiu

    Arheologi și geologi, români și străini, la Târgu Jiu

    Zeci de arheologi și geologi din țară și străinătate au participat, în perioada 11-14 mai, la a zecea ediție a simpozionului de arheologie cu tema „Epoca Bronzului“, care s-a desfășurat la Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu“ din Târgu Jiu.

    Ediția din acest an a avut o nouă secțiune. „Am avut, anul acesta, o surpriză plăcută, pentru că această manifestare a devenit internațională. Avem trei colegi care au venit din străinătate: Stefan Alexandrov, directorul adjunct al Muzeului Național din Bulgaria, care este un vorbitor excelent de limba română și și-a dat doctoratul în limba română și mai participă doi colegi din Marea Britanie și Polonia.

    A doua mare surpriză este că, la această manifestare, există o a doua secțiunea, cea despre geologie, ceea ce ne arată că manifestarea capătă dimensiuni mai mari, atât ca participare, cât și din punct de vedere calitativ.

    Manifestarea are și o latură documentară, atât pentru arheologi, cât și pentru geologi, pentru a vedea situri arheologice, să aibă contact direct cu zonele respective și să înțeleagă mai bine. Această osmoză se materializează prin publicații prin revista „Litua“, care publică și în limba engleză“, a spus Cristian Shuster, secretar al simpozionului, de la Institutul de Arheologie Bucureşti şi director al Centrului de Tracologie al Academiei Române.

    Secțiunea geologie, dedicată lui Ion Popescu Voitești

    Secțiunea de geologie a fost dedicată savantului Ion Popescu Voitești, gorjean din comuna Bălănești.

    „Târgu Jiu a devenit epicentrul emulației științifice care ține de teluric, așadar de științele pământului. Comemorăm și o personalitatea deosebită a Gorjului, care a fost profesorul Ion Popescu Voitești. Cum acesta a fost slujitor al universității clujene și a fost unul dinte fondatorii învățământului geologic la Cluj, după războiul pentru întregirea neamului, ne-am gândit că este un moment potrivit să-l comemorăm, astfel că secțiunea geologie a avut două componente: una cu lucrări care-i sunt dedicate lui Ion Popescu Voitești, în care am încercat să aducem o serie de detalii mai puțin știute despre aceat savant gorjean, iar cealaltă parte este reprezentată de contribuții, în special, pe tema paleontologiei.

    Am reușit să mobilizăm oameni din varii colțuri de țară. Avem oameni de la universitatea ieșeană, reprezentanți ai muzeelor , cum ar fi cel din Piatra Neamț, Târgu Mureș, Bistrița și un nucleu de colegi de la Universitatea „Babeș Bolyai“, a spus prof. dr. ing. Vlad Codea,   de la Universitatea „Babeș Bolyai“ din Cluj Napoca.

     

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: