-4.3 C
Târgu Jiu
miercuri, februarie 8, 2023
AcasăActualitateArheologi și geologi, români și străini, la Târgu Jiu

Arheologi și geologi, români și străini, la Târgu Jiu

Zeci de arheologi și geologi din țară și străinătate au participat, în perioada 11-14 mai, la a zecea ediție a simpozionului de arheologie cu tema „Epoca Bronzului“, care s-a desfășurat la Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu“ din Târgu Jiu.

Ediția din acest an a avut o nouă secțiune. „Am avut, anul acesta, o surpriză plăcută, pentru că această manifestare a devenit internațională. Avem trei colegi care au venit din străinătate: Stefan Alexandrov, directorul adjunct al Muzeului Național din Bulgaria, care este un vorbitor excelent de limba română și și-a dat doctoratul în limba română și mai participă doi colegi din Marea Britanie și Polonia.

A doua mare surpriză este că, la această manifestare, există o a doua secțiunea, cea despre geologie, ceea ce ne arată că manifestarea capătă dimensiuni mai mari, atât ca participare, cât și din punct de vedere calitativ.

Manifestarea are și o latură documentară, atât pentru arheologi, cât și pentru geologi, pentru a vedea situri arheologice, să aibă contact direct cu zonele respective și să înțeleagă mai bine. Această osmoză se materializează prin publicații prin revista „Litua“, care publică și în limba engleză“, a spus Cristian Shuster, secretar al simpozionului, de la Institutul de Arheologie Bucureşti şi director al Centrului de Tracologie al Academiei Române.

Secțiunea geologie, dedicată lui Ion Popescu Voitești

Secțiunea de geologie a fost dedicată savantului Ion Popescu Voitești, gorjean din comuna Bălănești.

„Târgu Jiu a devenit epicentrul emulației științifice care ține de teluric, așadar de științele pământului. Comemorăm și o personalitatea deosebită a Gorjului, care a fost profesorul Ion Popescu Voitești. Cum acesta a fost slujitor al universității clujene și a fost unul dinte fondatorii învățământului geologic la Cluj, după războiul pentru întregirea neamului, ne-am gândit că este un moment potrivit să-l comemorăm, astfel că secțiunea geologie a avut două componente: una cu lucrări care-i sunt dedicate lui Ion Popescu Voitești, în care am încercat să aducem o serie de detalii mai puțin știute despre aceat savant gorjean, iar cealaltă parte este reprezentată de contribuții, în special, pe tema paleontologiei.

Am reușit să mobilizăm oameni din varii colțuri de țară. Avem oameni de la universitatea ieșeană, reprezentanți ai muzeelor , cum ar fi cel din Piatra Neamț, Târgu Mureș, Bistrița și un nucleu de colegi de la Universitatea „Babeș Bolyai“, a spus prof. dr. ing. Vlad Codea,   de la Universitatea „Babeș Bolyai“ din Cluj Napoca.

 

 

Medalie de bronz pentru luptătorul gorjean Alexandru Beşliu la Campionatului Național de Seniori

0
Luptătorul gorjean Alexandru Beşliu a cucerit medalia de bronz la Campionatului Național de Seniori, de...

5 semne clare că Ego-ul îți sabotează echilibrul

0
Satisfacţia ego-ului este de scurtă durată, astfel ȋncât continuăm să căutam mai multe, continuăm să...

Păuni și prințese, din frunze de toamnă, un nou atelier de creație la muzeu

0
Elevii unei clasa I de la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu au revenit,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!