spot_img
10.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateArtişti tineri şi viziuni proaspete

    Artişti tineri şi viziuni proaspete

    „Toamna se numără… bisericile” , o spun tinerii artişti de la Facultatea de Arte din Timişoara. O puzderie de lucrări îmbracă simezele Galeriei Municipale de Artă , iar din aproape, mesajul este acelaşi: natura este o sursă inepuizabilă de inspiraţie, iar tinereţea deschide drumul către ea.

    Aproape 100 de lucrări înfăţişează un colţ de natură în care spiritualitatea şi sensibilitatea creatoare se îngemănează. Rezultatul este convingător cel puţin la un aspect, cel al prospeţimii. Expoziţia se va întinde pe durata a două săptămâni, dar judecând reacţia publicului de la vernisaj, aplauzele nu se vor lăsa prea mult aşteptate.

    Povestea vernisajului

    În plus, există o poveste în spatele lucrărilor reunite în expoziţia de al Târgu-Jiu. O biserica din comuna timişoreană, Jupâneşti, veche de câteva sute de ani, a stârnit suficient interes din partea tinerilor artişti, iar explorarea ei s-a făcut cu trimitere la spiritualitate, origini şi natură. Prilejul s-a născut într-o tabără de pictură, iar cum rezultatul a încântat, de aici şi până la rezultate a fost doar un pas. Strădania a dat rezultate, deloc modeste, conform criticilor, iar după vernisarea de la Timişoara, a urmat cea de la Târgu-Jiu.

    Întoarcerea către spiritualitate

    „Obişnuim să mergem în tabere de pictură, noi, cei care ne-am reunit lucrările aici. Aşa a început totul, ca o joacă serioasă, fiecare ne-am dat o şansă să ne apropiem de natură altfel. Şi cum schimbul de opinii este important, la fel ca şi un climat de creaţie armonios, bănuiesc, că a meritat să încercăm expunerea lor”, a declarat unul din autori, Bogdan Tomşa. „Tehnicile abordate sunt mixte, de la cărbune, schiţe uşoare, crochiuri, până la ulei pe pânză, dar ce contează este cum am reuşit, fiecare, să transpunem emoţia. Am mai avut lucrări expuse deja la Timişoara, dar mă reîntorc cu plăcere la Târgu-Jiu, unde m-am format. Plecăm de la o biserică veche, dar o conturăm şi o îmbrăcăm nu doar în culoare, ci şi în conţinut. Mă bucur să aduc ceva nou, proaspăt care cere viziune, abordare şi tehnică, şi mai ales, curajul de a te exprima „a spus şi Andreea Medar, coautoare la expoziţie, fostă elevă a Liceului de Arte Platice din Târgu-Jiu. „Fiecare a interpretat biserica din Jupâneşti, nu întrun mod figurativ, ci emoţional şi de impresie.Tema cu biserica şi spaţiul respectiv a lăsat loc să ne ne punem amprenta inedit, a conchis şi Cristi Ferkel.

    Motiv de încredere în tinerii artişti

    Conducerea UAP are un motiv în plus de satisfacţie, o dată pentru elevii care se formează în Târgu-Jiu, şi apoi, prin evenimnetul în sine care creează porţi de comunicare între generaţii. „Implicarea mea şi a Uniunii Artiştilor Plastici este limitată la această expoziţie, pentru că mai toată munca este a acestor tineri. Important este însă actul educaţional la care am contribuit cu toţii, dar şi zona experimentală din care vin tinerii artişti. Evoluţiile artistice sunt calate pe emoţii, trăiri intense, susţinute de tehnici diverse, culori de apă, acrilice sau tehnica uleiului”, a conchis Vasile Fuiorea, preşedinte UAP Târgu-Jiu. Aşadar, tânăra generaţie de artişti plastici găseşte forţa de a crea. Şi nu oricum, ci dincolo de spaţiu şi timp. Şi mai găseşte ceva, prospeţime. Toamna se numără…bisericile, iar Galeriile sunt pline de exemple în acest sens.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: