spot_img
5.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateAsistenţii persoanelor cu handicap, monitorizaţi permanent

    Asistenţii persoanelor cu handicap, monitorizaţi permanent

    Persoanele cu handicap au nevoie permanentă de asistenţi personali care să îi ajute în lupta permanentă cu viaţa. În municipiul Târgu-Jiu există aproximativ 500 de asistenţi personali, dar îngrijorător este faptul că numărul persoanelor cu handicap creşte simţitor şi ce e şi mai grav, este faptul că majoritatea dintre aceste persoane sunt copii, care în fiecare zi, duc lipsa unui sistem, care să le ofere sprijinul de care au atâta nevoie. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, asistenţii personali vor fi monitorizaţi permanent, pentru a fi siguri că îşi îndeplinesc sarcinile stipulate în contractul de muncă.

    Pentru a fi siguri de calitatea serviciilor furnizate de asistenţii personali ai persoanelor cu handicap, angajaţi ai Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu-Jiu, merg să verifice mediul în care aceştia îşi consumă activitatea. „Verificările efectuate de către inspectorii din cadrul serviciului nostru, în semestrul I, au vizat modul în care sunt îndeplinite condiţiile contractuale ale asistentului personal. Semestrial, asistentul personal prezintă un raport de activitate, în care se menţionează modul în care îşi îndeplineşte atribuţiile stabilite în fişa postului. Nu au existat până acum cazuri în care un asistent personal să nu prezinte raportul de activitate, sau să nu respecte sarcinile de serviciu, în special şi datorită faptului că asistenţii personali, sunt membrii ai familiei care acordă supraveghere şi îngrijire bolnavului în permanenţă, nu doar în cursul celor 8 ore de muncă prevăzute în contractul de muncă”, a adăugat Teodora Ciobanu. La data de 31 decembrie 2010, în evidenţele Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu-Jiu se aflau un număr de 503, dintre care 202 persoane cu handicap grav ce beneficiază de asistent personal angajat pe bază de contract individual de muncă şi 301 însoţitori ai persoanelor cu handicap grav, beneficiari de indemnizaţii precum şi bolnavi cu handicap grav ce beneficiază de a această indemnizaţie ca titulari.

    Numărul copiilor cu handicap creşte simţitor

    Indiferent de vârsta sau handicapul cu care se confruntă acest segment social, el are dreptul fundamental al autodeterminare şi individualitate, pentru depăşirea condiţiei de handicap şi a reinserţiei sociale. Dar realitatea din spatele cortinei e alta. Un studiu recent al celor de la Direcţia Publică de Protecţie Socială Târgu-Jiu denotă un număr impresionant de persoane cu handicap, majoritatea dintre ei copii „Conform evidenţelor noastre, rezultă că în municipiul Târgu-Jiu, numărul mare al persoanelor cu handicap grav este în general în rândul copiilor şi adolescenţilor. În judeţul Gorj se află aproximativ 1050 de copii cu handicap. Cele mai frecvente afecţiuni întâlnite la copii şi adolescenţi, a căror etiologie este natură nativă sau genetică sunt: encefalopatie infantilă, oligofrenie, sindrom Down, distrofie musculară progresivă”, a spus director executiv, Teodora Ciobanu. La adulţii cu handicap grav, cele mai frecvente afecţiuni constatate sunt: hemiplegie, paraplegie, sindrom Alheizemer, boala Parkinson, sau scleroză în plăci.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: