spot_img
10.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateAu celebrat portul tradițional la cea de-a doua ediție a Festivalului „RomânIA...

    Au celebrat portul tradițional la cea de-a doua ediție a Festivalului „RomânIA Autentică”!

    festivalul iei 3Mii de persoane au celebrat, sâmbătă, ia și au participat la evenimentele de la Târgu-Jiu și Hobița, din cadrul celei de a doua ediții a Festivalului „RomânIA Autentică”! Ansambluri populare de tineri talentați, soliști, instrumentiști, meșteri populari, iubitori ai tradiției și obiceiurilor gorjenești, cu toții și-au dat mâna și au contribuit la buna desfășurare a unui eveniment deosebit. Ediţia din acest an a fost una extinsă, Iaşul promovând, de asemenea, portul şi tradiţiile locale. Prezent la Gorj a fost și secretarul de stat Cristian Videscu, de la Departamentul Centenar. „Sper ca la anul să avem o rețea națională de ‘RomânIA Autentică’ în ziua de Sânziene. Sunt semnale în acest sens, dar timpul nu ne-a permis ca anul acesta să ne dezvoltăm foarte mult. Cu siguranță de la anul vor fi mai multe orașe, nu doar Târgu-Jiu și Iași, și toate celelalte sărbători câmpenești cu specific local să le integrăm într-o Zi Națională a Iei. Și în Transilvania, de Sânziene se fac foarte multe sărbători câmpenești! Și în alte regiuni. (…)”, a declarat, pentru Revista Cult-ura, secretarul de stat Cristian Videscu, de la Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României.

    festivalul ieiCâteva sute de persoane, copii și membri ai ansamblurilor sau grupurilor de dans și cântec din județul Gorj s-au prins, sâmbătă, în parcul Coloanei fără Sfârșit, într-o horă a iei, sub semnul tricolorului, momentul marcând începerea celei de-a doua ediții a Festivalului „RomânIA Autentică”. Alte peste o mie de persoane au participat la manifestările de la Hobița, numărul lor crescând seara, o dată cu spectacolul Doinei Gorjului și a invitaților săi. Preşedintele Consilului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, a fost prezent la deschiderea evenimentului împreună cu vicepreşedinţii CJ Gorj, Gheorghe Nichifor şi Ninel Muja, primarul comunei Peştişani, Cosmin Pigui şi alţi oficiali. Prezent la manifestări a fost și secretarul de stat, Cristian Videscu, de la Departamentul Centenar -Guvernul României, partener principal al celei de-a doua ediţii a Festivalului „România Autentică”. La Târgu Jiu, în Parcul Coloanei Fără Sfârșit, după ora 10,00, obiceiurile de Sânziene au deschis marea sărbătoare a costumului popular gorjenesc, participanții mergând după aceea la Hobița, la Casa Memorială „Constantin Brâncuși” și în Poiană. Expoziția de ii de la Casa memorială a sculptorului Constantin Brâncuși din Hobița a fost un moment important, datorită faptului că Mariela Borcan, responsabila Muzeului Etnografic Albeni a adus la Hobița ii autentice vechi de peste 100 de ani! Cea de-a doua ediție a Festivalului „RomânIA Autentică” a continuat pe tot parcursul zilei cu o serbare câmpenească și demonstranții ale meșterilor populari gorjeni.

    Expoziție de ii din comuna Albeni

    festivalul iei 4Unul dintre momentele de excepție ale acestei ediții a fost expoziția Marielei Borcan, responsabilul Muzeului Etnografic Albeni, care a adus la Hobița, 30 de ii care au o vechime cuprinsă între 80 și 110 ani! Mariela Borcan este persoana care, în 2008, a înființat Muzeul de la Albeni. Aici pot fi admirate sute de obiecte vechi, tradiționale, cu mare însemnătate, dar mai ales zeci de costume populare specifice Văii Gilortului. „Am adus 30 de ii foarte vechi, au între 80 și 110 ani și sunt doar din zona Albeniului, de pe Valea Gilortului. Colecționez ii și costume populare, dar și obiecte vechi. (…) În 2008 am deschis Muzeul Etnografic din comuna Albeni. Avem lucruri vechi, adevărate opere de artă, munca strămoșilor noștri, pe care o respect și o iubesc nespus! Sunt ii autentice cele pe care le aduc la Hobița, sunt cele mai reprezentative din colecția muzeală, prin tehnica de lucru, nuanțele folosite, pânza din care sunt făcute! Referitor la ii, e combinația foarte frumoasă, foarte clară între tehnica florală și cea geometrică. Cele cusute de femei sărace se diferențiază de cele ale femeilor bogate prin material, și după culori, și după stilul în care a fost cusut. Mai bogate, iile se văd după multe, multe nuanțe și multă pânză acoperită, cusută. Dacă materialul era mai bun și mai scump, provenea de la femeile bogate, iar cele mai simple de la femeile mai sărace”, a spus Mariela Borcan de la Albeni.

    Sute de tineri talentați au urcat pe scena din Poiana Hobiței

    ia romaneasca 2Hobiţa a găzduit o serbare câmpenească, unde a avut loc un spectacol artistic maraton susţinut de Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Zeci de meşteri populari au fost prezenți în Poiana din Hobița și le-au arătat participanților și turiștilor arta meșteșugurilor lor. Pe scena festivalului au evoluat zeci de ansambluri din toate zonele județului — Ansamblul ‘Roua’ din Cloșani, Ansamblul ‘Cânt și Joc’ din comuna Peștișani, Ansamblul ‘Brâulețul’ din satul Bălcești, Ansamblul ‘Maria Apostol’ din satul Bâlta-Runcu, Ansamblul ‘Liviu Dafinescu’ din comuna Baia de Fier, Ansamblul ‘Flori de Joc’ din comuna Țânțăreni, Ansamblul ‘ Altița Bărbăteștiului’ din comuna Bărbătești, Ansamblul ‘Cununița’ din comuna Dănciulești, Ansamblul ‘Bobocelu’ din comuna Crușeț, Ansamblul ‘Brâulețul’ din orașul Turceni, Ansamblul Magherilor din Albeni și mulți alții. Tineri soliști din Rovinari, Turceni, Târgu-Jiu, Peștișani, Albeni etc au încântat publicul prezent la Festivalul RomânIA autentică. România Autentică s-a încheiat cu un spectacol de gală susţinut de Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” şi invitaţii săi, urmat de un foc de artificii.

    ie romaneascaie romaneasca 2ie 2

    ie 1festival ieia romaneasca

    ia romaneasca 3festivalul iei 2

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: