Barajul de la Valea Sadului ar putea fi finalizat

1
370

Barajul de acumulare de la Valea Sadului ar putea fi finalizat. Investiția ar putea să fie preluată de la Hidroelectrica de către Sistemul de Gospodărire al Apelor Gorj, mai ales că există un program de finanțare din fondurile Uniunii Europene pentru creșterea nivelului de siguranță pe cursurile de apă.

Ion Călinoiu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, susține că există varianta preluării barajului, care este construit în cea mai mare mare, pentru a constitui o rezervă de apă, dar și pentru a elimina orice riscuri în privința exploatării lacurilor de acumulare din Târgu Jiu: „Pentru Apele Române, pentru a elimina orice riscuri pe Jiu este nevoie de realizarea barajului de la Valea Sadului. Vrem să-l preluăm de la Hidroelectrica și să-l facem ca rezervă de apă și eliminarea riscului de inundații. Așa cum stau lucrurile acum ar putea să fie probleme deosebite în situația în care cotele râului Jiu ar putea crește. Am văzut anul trecut ce s-a întâmplat la podul de la Turcinești“.

Barajul va fi mai mic

Digurile barajului sunt deja construite, iar lacul care va fi amenajat nu va fi de dimensiuni mai reduse față de proiectul inițial. „60% din baraj este realizat. Digurile sunt deja făcute. Barajul în sine trebuie realizat, dar există programe de finanțare din fondurile europene pe acest domeniu de activitate: eliminarea riscurilor împotriva inundațiilor. Se va face o reproiectare. Nu va mai fi barajul conceput inițial cu scopul de irigații și alimentare cu apă. Va fi dimensionat în colaborare cu Hidroelectrica la ce înseamnă indicatorii tehnico-economici și rezerva de apă necesară pentru a regla debitul în perioada de secetă când este nevoie de apă la termocentrala de la Rovinari“, a mai spus Călinoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here