spot_img
18.5 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăActualitateBătrânii învăţaţi de poliţişti cum să se ferească de tâlhari

    Bătrânii învăţaţi de poliţişti cum să se ferească de tâlhari

    Numărul infracţiunilor de tâlhărie continuă să crească la nivelul judeţului Gorj, iar cele mai predispuse persoane sunt gorjenii în vârstă, care locuiesc singuri. Din acest motiv, Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Gorj a desfăşurat în perioada august-octombrie 2012 o campanie de informare a cetăţenilor pentru prevenirea unor astfel de infracţiuni, denumită generic „FII PRECAUT! AI GRIJĂ DE VIAŢA ŞI BUNURILE TALE!”.

    Activităţile desfăşurate în cadrul campaniei au avut ca scop atenţionarea cetăţenilor prin prezentarea modului în care infractorii observă oportunităţile care le apar şi care îi determină să acţioneze: bunurile pe care le avem asupra noastă sunt văzute de hoţi ca pe nişte câştiguri imediate. Profitând de neatenţia şi neglijenţa potenţialelor victime, obţin profituri fără să presteze o muncă sau un efort deosebit. Victimele jafurilor comise prin violenţă sunt, în general, bătrânii, femeile şi copiii, tâlharii profitând de neglijenţa celor care-şi etalează bijuteriile din aur şi telefoanele mobile. Obiectele cele mai vizate sunt telefoanele mobile, poşetele şi bijuteriile. Aceste bunuri devin principală ţintă a tâlharilor deoarece constituie obiecte relativ uşor de sustras şi de valorificat, iar persoanele care le poartă sunt cu precădere femei şi copii (reprezentanţi ai unor categorii cu risc sporit de victimizare).

    Măsuri simple, dar benefice

    În cadrul campaniei, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au recomandat cetăţenilor să îşi ia unele măsuri simple pentru a reduce riscul de a deveni victime ale unei infracţiuni de tâlhărie. Astfel, cetăţenii trebuie să aleagă cu grijă traseul pe care se deplasează, noaptea să evite parcurile, străzile pustii, terenurile virane, iar la intrarea în imobil să fie foarte atenţi dacă în hol sau în zonele întunecate se află persoane străine cu un comportament suspect. Cetăţenii trebuie să nu accepte cunoştinţe întâmplătoare şi să nu se deplaseze cu maşini de ocazie, să nu se afişeze în mod ostentativ cu obiecte de valoare, să fie mereu atenţi dacă sunt urmăriţi, iar în astfel de situaţii să facă apel la trecători şi să sune de urgenţă la “112”. În caz de agresiune, victimele trebuie să strige după ajutor pentru că îi pot descuraja pe agresori, să riposteze, în măsura în care nu îşi pun viaţa în pericol, şi să încerce să reţină cât mai multe semnalmente ale agresorului: înălţime, culoarea părului, îmbrăcămintea. Pe de altă parte, „indiferenţa poate face victime, iar următoarea poţi fi chiar tu”, a fost un alt slogan al campaniei. Poliţia recomandă ca în cazul în care asistăm la o tâlhărie să sunăm de urgenţă la 112, să oferim datele care să ajute la prinderea agresorului, să ajutăm victima dacă a suferit o suferinţă fizică şi să luăm atitudine. Un agresor în libertate poate face rău şi altor persoane!

    Pliante informative, împărţite tuturor

    Campania de informare s-a adresat tuturor cetăţenilor, pentru conştientizarea acestora, asupra riscurilor la care se expun atunci când nu îşi asigură corespunzător bunurile şi obiectele de valoare. Principalul obiectiv al campaniei a fost informarea corectă, completă şi în timp util a opiniei publice cu privire la modalităţile concrete de autoprotecţie ce trebuiesc adoptate pentru a evita să devină victime ale unor infracţiuni contra patrimoniului. În cadrul activităților desfășurate au fost distribuite un număr de 1.000 de pliante cetăţenilor din judeţul Gorj şi au fost afişate, atât în locuri vizibile, cât şi la instituţiile publice, un număr de 60 de afişe. Poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat, împreună cu polițiștii de proximitate de la nivelul subunităților de poliție, 69 de acțiuni care au vizat atât distribuirea de pliante în rândul cetăţenilor cât şi afişarea materialelor informativ – preventive în zona principalelor centre comerciale, centrelor administrative ale localităţilor, administraţiei pieţelor, unităţilor sanitare, oficiilor poştale, zonele aglomerate. De asemenea, au fost organizate trei întâlniri cu cetăţenii prezenţi la Cluburile Persoanelor de Vârsta a-III-a, menite să informeze persoanele vârstnice de necesitatea asigurării corespunzătoare a bunurilor, precum şi metodele minime de autoprotecţie pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de tâlhărie, participând un număr de aproximativ 47 de persoane.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: